Strážný dub v ulici Na Kabátě bude bojovat o titul Strom roku
Strážný dub v ulici Na Kabátě
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - Odborná porota vybrala Strážný dub z Ústí nad Labem mezi dvanáct finálových stromů, které se budou ucházet o vítězství v celostátní anketě Strom roku 2017. Finálové hlasování, které začne 15. června, bude zpoplatněné a jeho výtěžek navrhovatelé využijí k péči o stromy. Mezi finalisty charitativní ankety se díky svému příběhu dostal i 200 let starý dub z ulice Na Kabátě, který nominovalo město Ústí nad Labem, a jeho nominace vzešla z místní dětské výtvarné soutěže.

Oblíbenou anketu letos již po šestnácté pořádá Nadace Partnerství pod záštitou ministra životního prostředí. Nadace Partnerství letos obdržela 52 návrhů na Strom roku a dvanáct z nich porota vybrala do finále. Hlasování odstartuje 15. června, kdy se na webových stránkách www.stromroku.cz zobrazí profily všech finálových stromů a podrobné informace o hlasování. Jako každoročně bude moci veřejnost finalisty podpořit zasláním dárcovských SMS, nebo zakoupením a podepsáním hlasovacího archu.

Mezi finalisty je i starý dub z Ústí nad Labem - soutěží pod názvem Strážný dub na Kabátě. Jedná se o dub letní – Quercus robur, pyšní se obvodem kmene 404 cm. Výška stromu je asi 23 m a šířka koruny je 20 m. První zmínky o osadě Kabát jsou již z 15. století. Před bránou dvoru jednoho ze stavení stával starý dub. Prý jej vysadili při vzniku osady, která měla za úkol chránit poutníky na cestě. Během napoleonské bitvy (1813) však dub přišel k úhoně. Skupina vojáků napoleonských vojsk si krátila dlouhou chvíli a jako cíl si vybrala stavení a strom. Dub se po ráně z děla rozletěl na třísky, ale kule k stavení nedoletěla, a tak ho zachránil. Starý dub zanikl, ale zanedlouho na jeho místě vyrostl nový dub a rostl velmi rychle. Do roka již dosahoval střechy stavení a do deseti let dosáhl výšky starého dubu. Strážný dub tak i nadále místo ochraňuje. „Finance získané anketou by město Ústí nad Labem chtělo použít k odbornému ošetření významných stromů,“ uvádí koordinátorka ankety Andrea Krůpová.

Anketa potrvá až do 15. září a slavnostní vyhlášení jejích výsledků se uskuteční 5. října v rámci mezinárodního filmového festivalu Ekofilm. Letošním tématem festivalu je totiž ovzduší, jehož kvalitu stromy nepochybně pozitivně ovlivňují. Vítězný Strom roku získá odborné arboristické ošetření od firmy Prostrom Bohemia a nominuje se do mezinárodního kola ankety Evropský strom roku 2018.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru