Ústecká zoo má nové obyvatele
Ústecká zoo má nové obyvatele - irbisy. Zdroj: Zoo Ústí nad Labem
Ústí nad Labem

Krásné Březno - Návštěvníci zoologické zahrady v Ústí nad Labem se mohou setkat s nově chovanými zvířaty. V první řadě jde o atraktivní kočkovité šelmy – irbisy, známé pod dřívějším názvem levharti sněžní. Dalším novým druhem v ústecké zoo jsou želvy hvězdnaté.

„Irbisy začala naše zoo chovat po zásadní rekonstrukci pavilonu šelem v roce 2006, historicky prvními zvířaty byli samice Nima a samec Makan,“ přibližila mluvčí zoo Věra Vrabcová a dodala: „V roce 2008 došlo díky spolupráci s jihlavskou zoo k výměně samců a k nám přišel zkušený chovný samec jménem Salwin, který s Nimou zplodil dva potomky. V roce 2009 se narodila samička, která dostala jméno Nanga, o dva roky později sameček pokřtěný jménem Panja.“

„Bohužel, v loňském roce jsme kvůli zdravotnímu stavu byli nuceni obě zvířata utratit. Nima dlouhodobě trpěla zdravotními problémy, které se zhoršily natolik, že jsme museli zabránit dalšímu utrpení. Pitva prokázala amyloidozu ledvin a jater. Salwin byl z počátku bez problémů, během měsíce však začal trpět zažívacími problémy a výsledky krevních testů prokázaly kolaps ledvin. Postmortálně byla i u něho prokázána amyloidóza,“ popsala vedoucí zoologického útvaru Petra Padalíková.

„Vzhledem k tomu, že pro irbisy je veden evropský záchovný program (EEP), rozhoduje o přidělení zvířat koordinátor chovu. Bylo ústecké zoo doporučeno umístění dvou mladých samců z německé Zoo Karlsruhe. Jedná se o dva bratry jménem Deleg a Dipendu, kteří 10. května oslavili své druhé narozeniny. Po dosažení pohlavní dospělosti bude jeden z nich vyměněn za samici,“ doplnila Petra Padalíková.

Příjezd irbisů do zoo byl ovšem poněkud dramatický, neboť transportní auto se na zpáteční cestě během noci porouchalo a musela pomoci odtahová služba, která ve čtvrtek 1. června v 5.00 hodin ráno vozidlo s naloženými přepravními bednami se zvířaty do zoo přivezla. „Irbisy jsme první den od sebe oddělili, ale již další den jsme nechali spojovací dvířka mezi ubikacemi otevřená a nechali na nich, zda budou chtít být spolu. Pozoruji, že jsou plaší a bázliví, zatím ani moc nepřijímají potravu, ale je pochopitelné, že jim zvykání na nové prostředí bude nějakou dobu trvat,“ řekla chovatelka Hana Skopcová.

Dalším novým druhem v ústecké zoo jsou želvy hvězdnaté, které zoo získala darem od soukromého chovatele. Návštěvníci je mohou vidět v suchém příkopu v pavilonu slonů. Jedná se o asijský druh suchozemské želvy s výrazně zbarveným a vysoce klenutým krunýřem. Tento druh je zapsán v Mezinárodní červené knize ohrožených druhů (Red List) v kategorii VU (vulnerable = zranitelný).

1006 irbisi

1006 zelva

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru