Ústecký kraj – V některých prodejnách, restauracích a jídelnách jako by ani nepočítali, že se jídlo bude podávat lidem. Takové tam panovaly hygienické podmínky. A to dokonce i v jedné nemocnici! Podívejte se, objevili v posledních týdnech hygienici a inspektoři v provozovnách v Ústeckém kraji. Někde již vše napravili, jiné zůstávají uzavřené a čeká se, než vše uklidí.
Restaurace U Parku ve Vejprtech
Krajská hygienická stanice provedla na konci října kontrolu stravovacích služeb Restaurace U Parku ve Vejprtech. V průběhu šetření bylo zjištěno, že v mrazicím zařízení ve skladu potravin, kde současně byly uloženy pivní sudy, provozní nádobí, náčiní a kuchyňské zařízení, byly v mrazicích zařízeních uloženy zamrazené potravin v rozporu s pokyny výrobce a pokrmy dodatečně zamrazené v nekontrolovaném režimu, potraviny neznačené a potraviny s prošlým datem použitelnosti. Za zjištěné nedostatky byla provozovatelce uložena sankce.
Závodní jídelna v Prunéřově
Nedostatky našli hygienici ve velkokapacitní kuchyni v elektrárenském komplexu s výrobou hotových pokrmů pro zaměstnance elektrárny a hotových pokrmů určených k expedici do Karlovarského kraje, s výrobou studené kuchyně a výrobou jednoporcových chlazených pokrmů. Bylo zjištěno, že nebyla zásadním způsobem dodržována provozní hygiena v rámci celého stravovacího provozu. V provozu již provedli nápravu a vše vyčistili.
Restaurace U Žida Spořice
Další restauraci s otřesnými podmínkami pro přípravu pokrmů objevili na konci září zaměstnanci Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje se sídlem v Ústí nad Labem rovněž v našem kraji. Navštívili provozovnu Restaurace U Žida v Chomutovské ulici ve Spořicích. A nestačili se divit. V průběhu státního zdravotního dozoru byl zjištěn v kuchyni na podlaze výskyt trusu hlodavců. Dvě velkoobjemová mrazicí zařízení ve skladu potravin byla silně znečištěna krví, zbytky potravin a jejich tesnění i černou plísní. Již uklidili.
Nemocnice následné péče Litvínov
Nebezpečné potraviny našli hygienici při kontrole v ústavní kuchyni Nemocnice následné péče Litvínov v srpnu. Kuchyni provozuje společnost Gastroland. „V průběhu šetření bylo zjištěno, že v chladícím zařízení byly k dalšímu zpracování uloženy potraviny s prošlým datem použitelnosti, celkem 16,960 kg vepřové krkovice chlazené," uvedlo oddělení hygieny výživy mosteckého územního pracoviště KHS. Provozovatel dostal finanční postih, provedl již nápravu. Všichni zaměstnanci byli opětovně proškoleni v oblasti bezpečnosti potravin a znalostí nutných při výkonu činností epidemiologicky závažných.
Billiard club v Chomutově
Výrazné znečištění všech prostor, nečistoty na podlaze, ale i poškození stěn. To našli v říjnu inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce v Billiard clubu v Chomutově na náměstí 1. Máje. Pivnici zavřeli.
Astra Bílina
Část provozovny potravin Astra v Bílině v říjnu uzavřela Státní zemědělská a potravinářská inspekce v půlce října. Všude se hromadil odpad, nečistoty byly na stěnách, podlaze a objevili také nevhodně skladované potraviny. Prostory byly využívány jako skladiště pro věci, které mohly ovlivnit kvalitu nebo bezpečnost potravin. Uzavřena byla pouze část provozovny - sklepní prostory využívané jako sklad. Provozovna jakožto celek uzavřena nebyla.
Večerka v Obzoru v Mostě
Po necelém týdnu od říjnového uzavření večerky v Obzoru v Mostě už se zase prodává. Předtím tam inspektoři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce našli pořádný nepořádek. Ve skladu byly pomíchané potraviny se starým nábytkem a dalšími věcmi, všude byl zanedbaný úklid, nečistoty na podlaze, poškozené stěny.