Za dopravními nehodami stál nejčastěji nesprávný způsob jízdy
Ilustrační foto: Petr Sochůrek
Ústí nad Labem

Ústecký kraj – Dopravní policisté v Ústeckém kraji museli v minulém týdnu vyjíždět ke 187 dopravním nehodám. Nejvíce havarující řidiči zaměstnali hlídky na Ústecku s počtem osmatřiceti střetů.

Mluvčí krajské policie Šárka Poláčková uvedla, že nejčastější příčinou karambolů v Ústeckém kraji byl nesprávný způsob jízdy, a to v 64 případech. „Ve 29 případech bylo příčinou nedání přednosti v jízdě, ve 14 případech nepřiměřená rychlost a v 5 případech nesprávné předjíždění. Pod vlivem alkoholu bylo 6 účastníků dopravních nehod,“ dodala policistka.

Hmotná škoda se odhaduje na 6 306 000 korun. „Jeden člověk byl usmrcen na Ústecku (psali jsme) . Těžce zraněni byli tři lidé a lehké zranění utrpělo šestačtyřicet osob,“ doplnila Šárka Poláčková.

Podle dopravních expertů z Týmu silniční bezpečnosti se na statistikách nehodovosti odráží i horké počasí, které v těchto dnech panuje. „Během období, kdy panují vysoké teploty i v noci, trpí i kvalita spánku. Ráno tak na silnice vyrážejí lidé, jejichž kondice rozhodně není optimální. To přispívá k tomu, že další den strávený v horku snadno zvýší úroveň únavy nejednoho účastníka silničního provozu nad kritickou mez. Vliv únavy na výkon nejen řidičů je srovnatelný s působením alkoholu ve výši až jednoho promile v krvi. To s sebou nese až sedminásobně vyšší pravděpodobnosti účasti řidiče na zaviněné dopravní nehodě," upřesnil dopravní expert Roman Budský.

Jak cestovat bezpečně v horkém počasí? Před delší cestou je třeba se kvalitně vyspat. Pozor především na delší spánkový dluh. Je dobré vyvarovat se těžkých jídel, na druhou stranu je nutné dbát na dostatečný příjem tekutin. Ani v zemích, kde je určitá tolerance alkoholu v krvi řidičů, není dobré podlehnout pokušení usednout za volant byť jen po vypití malého piva či sklenky vína. Opatrně i s některými léky. I v případě volně prodejných přípravků je dobré poradit se s lékárníkem. Uvnitř auta by měla být příjemná teplota. Ani horko, ovšem v případě vozidel vybavených klimatizací ani mrazivý chlad. Dlouhá monotónní jízda po dálnici, pohled upřený do dáli, pravidelně se míhající přerušované čáry vodorovného značení, to vše může být uspávající. Je dobré tu a tam na chviličku přejet očima ze strany na stranu. A nezastupitelnou roli při prevenci nehod pod vlivem únavy sehrávají pravidelné krátké přestávky. Dopravní experti radí, po dvou hodinách jízdy.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru