3 odpolední výlety po okolí Ústí nad Labem (i v době covidové a zdarma)
Foto: ivabalk, Pixabay
Ústí nad Labem

Příroda se probouzí, a proto není čas na smutnění – vyrazte za zážitky po Ústí a jeho okolí. Přinášíme 3 tipy na kratší výlet, na který můžete i v době covidové a bez poplatků. Zahoďte výmluvy a vyrazte si protáhnout nohy s celou rodinou.

Vypravte se za jarními zážitky

Podniky a zábavní atrakce jsou z velké části uzavřené, přesto však můžete vyrazit na výlet po okresu Ústí nad Labem. Užijte si jarní sluníčko při procházce, kterou váš bankovní účet vůbec nepocítí. Kam se vydat?

Tiské stěny (Tisá)

Za dechberoucím skalním městem budete muset vyrazit až k severním hranicím okresu (cca 20 km od Ústí). Úchvatné skalní stěny, věže, bludiště a mosty vznikaly před asi 100 miliony let z pískového dna sladkovodního moře. Přírodní památku můžete projít přírodovědnou stezkou o 15 zastaveních a užít si překrásné pohledy do okolní krajiny z nejvyššího bodu ve výšce 613 m n. m. Zejména děti budou mít ze skalního města velký zážitek, navíc jim různé „prolézačky“ poskytnou prostor k vybití nashromážděné energie.

Střekovská vyhlídka (Malé Sedlo)

V lesoparku Malé Sedlo se nachází ne všem známá malá rozhledna, ze které si lze vychutnat široké výhledy na město a jeho okolí. Jako na dlani uvidíte Labské vrchy, zámeček Větruši, Mariánský most, Mariánskou skálu a při dobrém počasí i Krušné hory. Poloha nevysoké rozhledny (8 metrů, 47 schodů) je v 284 m n. m. Vyhlídka byla slavnostně otevřena v roce 2010 na místě bývalé letecké pozorovatelny.

Městské středověké popraviště (vrch Větruše)

Poblíž zámečku Větruše můžete navštívit trochu morbidní zajímavost – městské popraviště. Je jedním z nejzachovalejších v ČR a v provozu bylo od 16. století na dobře viditelném místě na Soudném vrchu (Větruši), aby odsouzenci byli pro výstrahu všem na očích. Nezdární obyvatelé se tu popravovali až do 18. století, celkem jich tu vydechlo naposledy na dvě desítky.

Na kruhové podezdívce stojí zrekonstruované dřevěné pódium, na kterém stávala šibenice. Kromě věšení se zde provádělo i lámání v kole, stínání hlav či upalování zlotřilců. Při rekonstrukci v roce 2006 sem byl umístěn velký kříž, který se stal jednou z dominant města. Kromě husí kůže vám návštěva dřívějšího katova pracoviště poskytne i pěkný rozhled po okolí. Výlet je vhodný i pro otrlé děti, kterým můžete procházku opepřit zajímavým vyprávěním o historii.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru