Spolchemie již dávno není kouřícím “ocelovým městem”
Ilustrační foto
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - Žádná jiná firma není s Ústím tak historicky propojená jako Spolchemie, dodnes nesoucí svůj původní historický název Spolek pro chemickou a hutní výrobu. Továrna, stojící dnes takřka v centru města, přitom vznikla již v roce 1856 v uctivé vzdálenosti za ústeckými hradbami. Tato naše místní firma se tak řadí do elitní skupiny nejdéle nepřetržitě fungujících chemiček světa a oprávněně i mezi české průmyslové rodinné stříbro.

Slovo "hutní", které se stalo součástí názvu společnosti kvůli očekávání, že v blízkých Krušných horách jsou zásoby rud barevných kovů, zůstalo v názvu firmy jako němý svědek myšlenky, která se nepotvrdila - a hutnictvím se nakonec firma nikdy zabývat nezačala. I přesto se do konce 19. století stala v tehdejším Rakousko-Uhersku největší a v evropském kontextu jednou z nejvýznamnějších evropských chemiček vůbec.

Po osamostatnění Československa začal ve skladbě akcionářů převládat český kapitál reprezentovaný Živnobankou. Ve 20. a zejména 30. letech rozvětvil “Spolek” svoji strukturu a představoval prakticky celý český chemický průmysl. Po znárodnění v roce 1945 se toto uspořádání rozpadlo a dřívější významné postavení ztratilo postupem let na významu.

V 50. letech se v chemičce začal rozvíjet výrobní obor syntetických pryskyřic a epoxidové pryskyřice v současnosti tvoří také jeden z hlavních pilířů současné výroby. Na konci roku 1990 se firma opět stává akciovou společností - produkuje v té době více než 500 výrobků od barviv až po kosmetické přípravky. Výrobní sortiment se stejně jako firma samotná ale musela v dalších letech výrazně restrukturalizovat a stále více se zaměřovat na chemii s vysokou přidanou hodnotou - takovou, která má šanci obstát celosvětově na těch nejnáročnějších trzích. A to se firmě daří dodnes - již několik let je největším exportérem Ústeckého kraje a její produkty putují do osmi desítek zemí světa.

Zásadní důraz Spolchemie dává dnes oproti dávné historii na ekologii a udržitelnost - areál firmy už ničím nepřipomíná kouřící továrny jako z “Ocelového města”. Jen za posledních deset let firma investovala do modernizace více než pět miliard korun. Vyrábí s pomocí nejmodernějších technologií a její výrobky samotné přispívají k zelenějšímu světu, protože například výroba fotovoltaických panelů či větrných elektráren se bez pryskyřic ze Spolchemie neobejde. Vedle toho aktuálně připravuje i několik dalších ekologii velmi přátelských projektů: recyklaci vody, výstavbu fotovoltaické elektrárny a využití vyráběného vodíku pro regionální ekologickou autobusovou i vlakovou dopravu.

Jako významný zaměstnavatel zajišťuje stovky pracovních míst a tisíce dalších v navázaných odvětvích u svých dodavatelů v celém Ústeckém kraji. Málokdo ví, že bonusem činnosti firmy pro řadu obyvatel Ústí je i snížená cena vytápění - Spolchemie je totiž většinový odběratel Teplárny Trmice a díky tomu může být cena tepla pro maloodběratele menší než v řadě jiných českých měst.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru