FOTOREPORTÁŽ: Zkameněliny jednoho z nejstarších živočichů na této planetě jsou jenom kousek za hranicemi Ústeckého kraje. Vydejte se s námi za trilobity
Zkamenělina části trilobita. Foto: Jitka Fárová
Ústí nad Labem

Berounsko – Průvodce a geolog Jan Macháček celou akci pojmenoval jako Expedici do prvohor. Cíl byl vlastně jediný – najít zkameněliny živočichů, kteří obývali naši planetu před stovkami milionů let. Sen každého člena expedice bylo najít nejznámějšího živočicha prvohor, a tím je trilobit. Ten žil před 530–250 miliony let.

Stanoviště první – I když počasí příliš nepřálo a od rána pršelo, nikdo z naší skupiny se nenechal odradit. V sobotu 15. října jsme se proto s průvodcem Janem Macháčkem a jeho ženou sešli v 10 hodin dopoledne na parkovišti na horní části litohlavské vodní nádrže u Kosova na Berounsku.

Na první naleziště v litohlavských vrstvách jsme šli asi 200 metrů po levém břehu nádrže. Naleziště je poznat podle černých břidlic za tratí. Na místě jsme hledali hlavně graptolity. Hledání bylo stížené deštěm, protože graptoliti byli špatně vidět. Přesto si každý toho svého našel.
„Těla graptolitů byla tvořena jenom z měkkých tkání, na tomto místě jsou nálezy unikátní v tom, že vytvářely jakési řetízky, které jsou v břidlicích vidět. Tito živočichové žili hlavně v siluru,“ vysvětlil geolog Jan Macháček.

2310vyprava6

Zkameněliny graptolitů v černé břidlici. Foto: Jitka Fárová

Stanoviště druhé - Vrátili jsme se zpět a tentokrát po pravém břehu nádrže, po zelené značce. Po výstupu z lesa se ukáže výhled na Králův Dvůr, Beroun a výšinu Děd za městem. Pak jsme přišli na dno lomu, kam byl, bohužel, vstup zakázán. Graptolity jsme proto hledali v jeho okolí, v motolském souvrství.
„Graptolitů tu bylo více než u Litohlav. Z kraje lomu byla hezky vidět vulkanická činnost ve spodním siluru a postupné oteplovaní silurského moře při putování Kosova k rovníku,“ popsal místo geolog.

2310vyprava5

2310vyprava16

Zkameněliny graptolitů v motolském souvrství. Foto: Jitka Fárová

Stanoviště třetí – Naše cesta pokračovala podél východního okraje lomu. Cestou jsem našli suť po sběratelích zkamenělin . „V té jsme našli ramenonožcové a trilobitové vápence kopaninského souvrství,“ uvedl průvodce.
Zkamenělin bylo opravdu hodně a našli jsme i úlomky trilobitů. Ti byli sice drobní (jednalo se o úlomky ocasů a hlava) , ale byli krasně vykreslení. Kromě nich zde bylo množství ramenonožců a našli jsme i hlavonožce.

2310vyprava17

2310vyprava15

Zkameněliny trilobitů. Foto: Jitka Fárová

Stanoviště čtvrté - Pokračovali jsme na horní okraj lomu. „Tam už bylo odkryto podolské souvrství svrchního siluru. Na hranici kopaninského a podolského souvrství je lavice vápenců , která obsahuje obří hlavonožce. Ty se nám záhy podařilo najít,“ dodal Jan Macháček.
Po několika hodinách v pravěku jsme s mnohem těžšími batohy plnými našich nálezů vyrazili zpět.

2310vyprava10

2310vyprava18

Obří zkameněliny hlavonožců. Foto: Jan Macháček

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru