Novodobí otrokáři lákali chudé lidi z Ústeckého kraje do Velké Británie
Novodobým otrokářům se hodili lidé ze slabých sociálních a majetkových poměrů v tísnivé životní situaci. Ilustrační foto
Ústí nad Labem

Ústecký kraj, Praha - Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) v uplynulých dnech navrhli obžalovat šest osob. Případ s krycím názvem ZBOJNÍK se týká tzv. moderního otroctví, na kterém policisté NCOZ spolupracovali v rámci společného vyšetřovacího týmu s britskými kolegy z Nottinghamshire Police.

Organizovaná skupina osob měla minimálně od roku 2019 nabízet v Ústeckém kraji „dobře placenou legální práci“ ve Velké Británii. "Za tímto účelem mělo pět obviněných vyhledávat občany České republiky ze slabých sociálních a majetkových poměrů v tísnivé životní situaci, hledající lépe placenou práci v zahraničí. Soustředili se zejména na osoby s minimálním sociálním zázemím, které neměly žádné blízké příbuzné," uvádí mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej. U nich byl předpoklad, že nebudou v České republice nikým postrádáni. "Obvinění tak podle našich závěrů měli úmysl této situace zneužít a nabýt vlastního prospěchu pod příslibem poskytnutí ubytování, práce a velkého finančního výdělku v okolí britského města Nottingham," dodává mluvčí.

Následně měli obvinění dopravit do Velké Británie minimálně 6 osob (4 muže a 2 ženy). Při tom současně využívali tísně obětí, jejich neznalosti cizího jazyka a závislosti na pachatelích. Za odvedenou práci poškozeným nedávali téměř žádné peníze či disponovali platebními kartami k jejich bankovním účtům. Ženy měli obvinění nutit k provozování prostituce, kdy poskytování sexuálních služeb měli dokonce nabízet na internetu.

Ve věci je vedeno trestní stíhání pěti osob pro trestné činy „obchodování s lidmi“ a „kuplířství“. V případě pravomocného rozsudku hrozí třem obviněným osobám tresty odnětí svobody od 5 do 12 let a dalším dvěma obviněným tresty od 2 do 10 let. Šestá osoba je stíhána v souvislosti s ovlivňováním vyšetřování tohoto případu pro trestné činy „maření spravedlnosti“ a „nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami“. Této osobě hrozí trest odnětí svobody až na 5 let.

Jedna obviněná osoba je stíhána vazebně. Věc dozoruje Krajské státní zastupitelství v Ústí na Labem.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru