Pět okresů Ústeckého kraje je mezi 10 nejhoršími v nezaměstnanosti. Je tam i vaše město?
Ilustrační foto
Ústí nad Labem

Ústecký kraj - Nezaměstnanost v prosinci v České republice mírně vzrostla. Úřad práce ČR evidoval k 31. prosinci 2022 celkem 271 803 uchazečů o zaměstnání, o 14 616 více než v předchozím měsíci a o 13 630 více než loni. Podíl nezaměstnaných osob vzrostl na 3,7 %, o 0,2 p. b. více než před rokem.

Situace na pracovním trhu odpovídala v prosinci dlouhodobému stavu, ročnímu období a také běžnému vývoji ke konci roku, kdy nezaměstnanost pravidelně roste. S příchodem zimy postupně končí sezónní práce zejména v zemědělství či ve stavebnictví, a do evidence se už hlásí ve větším počtu i lidé, jimž skončily termínované pracovní smlouvy a dohody nebo například živnostníci, kteří dočasně přerušili svou činnost. Ze strany zaměstnavatelů stále přetrvává zájem o zaměstnance, převážně v technických a dělnických profesích. Dlouhodobá poptávka je po kvalifikovaných řemeslnících.

„Situaci na pracovním trhu podrobně sledujeme. Podle informací, které máme přímo od zaměstnavatelů, se pro letošní rok nechystá žádné velké propouštění. Firmám se většinou daří optimalizovat náklady. Problémem naopak stále zůstává nedostatek kvalifikovaných lidí. Stále důležitější budou rekvalifikace, proto se na ně zaměříme, například prostřednictvím projektu iRekvalifikace. Ten nabídne kurzy v oblasti digitálních kompetencí, které budou k dispozici přes nový e-shop,“ říká ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

V následujících měsících nezaměstnanost, v souvislosti s už zmíněným  útlumem sezónních prací, pravděpodobně vzroste. V neposlední řadě se situace na trhu práce bude odvíjet od průběhu válečného konfliktu na Ukrajině, aktuální epidemické situace a dopadů energetické krize na zaměstnavatele.

Nezaměstnanost v regionech

edeniky 5707

Nejvyšší podíl nezaměstnaných osob byl v prosinci v Ústeckém (5,5 %) a Moravskoslezském kraji (5,1 %). Tyto regiony měly nejvyšší podíl nezaměstnaných osob i loni. Což odpovídá jejich dlouhodobé ekonomické situaci. Naopak nejnižší nezaměstnanost byla v Pardubickém, Zlínském a Plzeňském kraji (2,9 %). Meziročně se situace nejvíce změnila na Pardubicku, kde podíl nezaměstnaných osob vzrostl oproti prosinci 2021 o 0,5 p. b. na 2,9 %.

V okresech jsou rozdíly ještě více patrné. Nejnižší nezaměstnanost byla ke konci předchozího měsíce v okrese Praha-východ (1,5 %), Praha-západ (1,7 %), Pelhřimov a Rychnov nad Kněžnou (1,9 %). Naopak nejvyšší podíl nezaměstnaných hlásí okres Karviná (8,3 %), Bruntál (6,9 %), Most (6,8 %) a Chomutov (6,4 %). Nejlépe z Ústeckého kraje je na tom Litoměřicko (3,9 %) a Teplicko (4,7 %).

1 Karviná 8,3
2 Bruntál 6,9
3 Most 6,8
4 Chomutov 6,4
5 Znojmo 6,0
6 Louny 5,9
7 Ústí nad Labem 5,9
8 Jeseník 5,8
9 Hodonín 5,5
10 Děčín 5,4

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru