A zase nic. Rýsovala se pořádná vánice, ale nakonec bude vše jinak
Ilustrační foto
Ústí nad Labem

Ústecký kraj - Sever, myšleno Šluknovský výběžek, už to má za sebou. V noci na 18. ledna prožil první vánici roku 2023 a ráno například ve Varnsdorfu leželo 10 cm sněhu s tím, že 19. ledna v ranních hodinách Varnsdorf hlásil 11 cm sněhu. Jinde podle očekávání nespadla ani vločka, respektive spadla, ale nebyl z toho ani poprašek.

Čekání na pořádnou sněhovou nadílku tím pádem pokračuje, ať už v Chomutově, Bílině, Mostě, Teplicích nebo Ústí nad Labem. Brzy však skončí. Tedy, ještě před chvílí to tak vypadalo. Ve dnech 21. a 22. ledna pocítíme tlakovou níži, kterou všude ve Slezsku, na Moravě a v Čechách doprovodí vydatné sněžení. Taková byla slova numerických modelů. Nicméně jak tomu bývá zvykem, s přibývajícím časem numerické modely poněkud změnily názor. Avšak to neznamená, že vydatně sněžit nebude. Zřejmě bude. Jenomže...

Naposledy byl jak 21., tak 22. leden pohádkově zimní v roce 1981. Ve středu (21. 1. 1981) v okrese Most měli skoro metrovou sněhovou pokrývku, přesněji řečeno v Nové Vsi v Horách měla výšku 88 cm. Vskutku dobře na tom byl i výše zmíněný Varnsdorf, vždyť tam sněhová pokrývka dosahovala 39 cm. Podobně jako v Doksech (38 cm), Ústí nad Labem-Kočkově (36 cm, Vaňov 20 cm) a Teplicích (30 cm). Nejhůře na tom byli, mimo jiné, v Žatci, kde jim musela stačit sedmicentimetrová peřina, která navíc během dne lehce zvlhla, protože rtuť teploměru vystoupala až na 2,3 °C (v noci klesla až na -2,7 °C). Ve čtvrtek (22. 1. 1981) se počasí trochu umoudřilo a až na pár ojedinělých výjimek po celý den mrzlo, přičemž k ránu bylo i -16 °C (v Doksanech až -15,8 °C). Varnsdorf naměřil v minimu -11,7 °C a v maximu 0,2 °C, k tomu 38 cm sněhu. Tak má vypadat zima! Nebo snad ne?

Co na tuto otázku říkají nejbližší dny a víkendová tlaková níže?

20. ledna: Víceméně od půlnoci do půlnoci zatažená obloha a pouze sporadicky, primárně v Krušných horách, sněhánky. Navíc slabé. Nejvyšší odpolední teploty se zastaví na hodnotách okolo -3 až 1 °C (dobrá zpráva pro zasněžený sever), nejnižší ranní teploty kolem -1 až -5 °C (holomráz taky potěší...).

21. ledna: Zataženo. Po obědě od východu až severovýchodu dorazí srážkové pásmo spojené s onou tlakovou níží. Nejdříve navštíví Šluknovský výběžek, a to asi po čtrnácté hodině, potom zamíří také do dalších měst. Bohužel vše nasvědčuje tomu, že s žádnou velkou parádou. Jinými slovy: Na chumelendu se mohou těšit hlavně ve Šluknovském výběžku, na Děčínsku až Ústecku a v Krušných horách, kde by mohlo napadnout 10 až 20 cm sněhu. Pozitivní scénář počítá s 5 až 20 cm sněhu na celém území Ústeckého kraje, naneštěstí v Podkrušnohoří i jinde v nížinách (třeba na Lounsku) by chumelendu měly doprovodit teploty mezi 0 až 1 °C. Takže zatímco pro Varnsdorf se rýsuje krásná zimní situace, nejen pro Most to vypadá na další blamáž. Nejvyšší odpolední teploty okolo -3 až 1 °C, nejnižší ranní teploty kolem -1 až -5 °C.

22. ledna: Mezi ránem a polednem dozvuk tlakové níže, tj. sem tam sněhánka, slabá, pak už žádné sněhové vločky. Nejvyšší odpolední teploty opět okolo -3 až 1 °C (převážně v rozmezí -1 až 1 °C), nejnižší ranní teploty kolem 0 až -4 °C. Co se oblačnosti týče, té bude až až (nepočítejte ani s jedním paprskem slunce).

23. ledna: Polojasno až oblačno, srážky žádné. Nejvyšší odpolední teploty okolo -2 až 2 °C, nejnižší ranní teploty kolem -1 až -5 °C.

Zbytek ledna pravděpodobně nic převratného nenabídne a na začátek února, posledního měsíce meteorologické zimy, se rýsuje oteplení, byť ne drastické. No jo no.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru