Zataženo s teplotami lehce nad nulou. Zimní pohádka vzala rychlý konec
Zimní pohled na jezero Milada. Ano, fotografie byla opravdu pořízena v lednu. Foto: Oldřich Hájek
Ústí nad Labem

Ústecký kraj - 1 až 6 cm, povětšinou 3 až 4 cm. Tolik sněhu napadlo v neděli 22. ledna v odpoledních až večerních hodinách. V nižších polohách sněhové vločky byly trochu navlhlé, a proto obalily vše, co mohly. Stromy obalené sněhem vykouzlily pravou zimní atmosféru, která ale vydržela pouze do pondělního rána, kdy všechny stanice v Ústeckém kraji hlásily alespoň dvoucentimetrovou sněhovou pokrývku (kadaňská dvoucentimetrovou, žatecká třícentimetrovou, teplická pěticentimetrovou, šluknovská sedmnácticentimetrovou, krušnohorské dvaceticentimetrovou).

Předposlední lednové pondělí totiž bylo relativně teplé, s maximy často mezi 3 až 4 °C. I v Krušných horách rtuť teploměru překročila bod mrazu, třebaže jen decentně. Škoda, že po sněžení nedorazily celodenní mrazy. Ty jsou bohužel v nedohlednu, stejně jako další sníh. Nyní nás čeká počasí tak trochu o ničem, přičemž nížiny dají sněhu sbohem.

24. ledna: Přesně měsíc po Vánocích zima jak vyšitá. Letos samozřejmě ani omylem, avšak na začátku 80. let ano. V roce 1980 na našich horách leželo tři čtvrtě metru sněhu a na nedostatek sněhu si rozhodně nemohla stěžovat ani města: Ústí nad Labem 22 cm, Teplice 25 cm, Žatec 26 cm atd. V roce 1981 příkladem Nová Ves v Horách v okrese Most hlásila 80 čísel a v rámci nížin na tom byly velmi dobře Doksy s 35 čísly anebo Varnsdorf s 32 čísly. Nemluvě o mrazivých teplotách (v noci až -12 °C, přes den na mnoha místech nanejvýš -4 °C). 24. leden 2023 bude moderním zimním dnem, tedy dnem s velkou oblačností bez srážek a nejvyššími odpoledními teplotami okolo 0 až 4 °C. Sníh se zapotí nejen na Mezáku, byť ne tak tragicky jako dole. Že by neděle 22. ledna byla vrcholem zimy 2022/23? No to snad ne...

25. ledna: Velká oblačnost bez srážek. Nejvyšší odpolední teploty okolo 0 až 4 °C, nejnižší ranní teploty kolem 0 až -4 °C.

26. ledna: Velká oblačnost bez srážek. Nejvyšší odpolední teploty okolo -2 až 2 °C, nejnižší ranní teploty kolem 0 až -4 °C.

Večerníček už možná nesledujete, ale my si jedem dáme, a to výhled nejvyšších odpoledních teplot na vzdálenější dny:

27. ledna: -1 až 3 °C
28. ledna: -1 až 3 °C
29. ledna: 0 až 4 °C
30. ledna: 2 až 6 °C
31. ledna: 1 až 5 °C
1. února: 1 až 5 °C
2. února: -2 až 2 °C
3. února: 2 až 6 °C
4. února: 3 až 7 °C
5. února: 5 až 9 °C
6. února: 2 až 6 °C
7. února: 3 až 7 °C

Bída, co?

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru