Řidiči ústeckého dopravního podniku prošli školením. Svými zkušenostmi s cestováním přispěli i nevidomí
Foto: Dopravní podnik města Ústí nad Labem
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - Dopravní podnik města Ústí nad Labem pořádá každý rok pravidelné školení řidičů MHD. V letošním roce bylo rozšířeno o přednášky paní Mgr. Aleny-Kristiny Bašníkové, MBA, ředitelky TyfloCentra Ústí nad Labem o.p.s., která se snažila přiblížit, jak se lidé se zrakovým postižením pohybují nejen po městě, ale i při cestování MHD, nastupování, vystupování a usazení na sedačky nebo i chovaní ostatních lidí.

Na školení řidičů MHD chodí s paní ředitelkou TyfloCentra zástupci z řad osob zrakově postižených, kteří vyprávějí o své praxi a zkušenostech, které mají spojené nejen s cestováním MHD, ale i orientací ve městě, na nákupech nebo při vyřizování záležitostí po úřadech. Popisují řidičům, co je pro ně důležité jako vodící bod, podle čeho se orientují nebo i o lhostejnosti okolí při položení otázky, jaká linka právě přijela. Řidiči zase předávají své poznatky z provozu, kudy je nejlepší, aby zrakově postižení nastupovali do vozidla, aby je mohli případně ve vozidle namátkově kontrolovat ve zpětném zrcátku nebo na kamerách. V rámci školení bylo položeno a zodpovězeno mnoho dotazů. Řidiče zajímalo, jak by mohli cestování v MHD zrakově postižením ulehčit nebo jak jim pomoci, protože ne všichni ostatní spolucestující jsou ohleduplní a mnoho z nich má problém s vodícími psy. Společně si tak řekli nejzásadnější pravidla pomoci nevidomému, jak komunikovat při nástupu i výstupu v zastávkách MHD, ale i mimo ně.

Velice zajímavá byla ukázka dálkového ovládání, které zrakově postiženým přenáší zvukové informace o lince a směru vozidla MHD. V rámci školení si mohli řidiči za pomoci brýlových pomůcek vyzkoušet různé stupně zrakového postižení a spolu se slepeckou holí i pohyb po budově, venku, ale především nástup do vozidla MHD a posazení na sedačku. Školení je přínosné nejen pro řidiče MHD, ale také pro osoby se zrakovým postižením. Letošního školení se zúčastnilo 450 řidičů dopravního podniku

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru