Žena chtěla přes inzerát prodat vestavnou troubu. Místo toho přišla o 245 tisíc
Ilustrační foto
Ústí nad Labem

Děčínsko - O tom, jak lehce může být člověk podveden a okraden se minulý týden přesvědčila 36letá žena z Děčínska, který prostřednictvím inzerátu na sociální síti chtěla prodat vestavnou troubu. Poškozená na bazarovém portále prodávané zboží vystavila a na inzerát se jí zanedlouho ozval ,,kupující“, který jí nabídl platbu za zboží a doručení prostřednictvím kurýrní společnosti.

Domnělý kupec ženě e-mailem zaslal zprávu s hypertextovým odkazem. Po rozkliknutí tohoto odkazu byla prodávající přesměrována na stránky, které se tvářily jako skutečný odkaz portálu kurýrní služby. Na těchto stránkách klikla na tlačítko pro přijetí platby a byla přesměrována na další podvodné stránky, tvářící se jako stránky pro přihlášení do internetového bankovnictví její banky. Na podvodných stránkách poté prodávající vyplnila osobní údaje a přihlašovací údaje do svého internetového bankovnictví. Následně ženě přišel ještě e-mail s aktivačním odkazem pro potvrzení přidání nového zařízení k internetovému bankovnictví, který rozklikla. Neznámý pachatel pak po získání informací a údajů neoprávněně vstoupil do internetového bankovnictví poškozené ženy a z jejího účtu odčerpal 245 tisíc korun.

"Případem se zabývají rumburští kriminalisté, kteří ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestných činů podvodu a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Pachateli v případě dopadení a prokázání viny hrozí trest odnětí svobody až na 8 let. Pokud i vy prodáváte jakékoliv zboží na internetovém či bazarovém portále, uvědomte si, že vám musí zaplatit druhá strana, tedy kupující. Nikdy proto nevyplňujte údaje z vaší platební karty, když vás kupující kontaktuje nebo zašle odkaz, kde údaje máte vyplnit. S největší pravděpodobností se jedná o dalšího podvodníka, který má své kroky velmi dobře naplánované a má jediný cíl, okrást vás," uvedla policejní mluvčí Eliška Kubíčková.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru