Ou, ve výhledech se rýsuje velmi dlouhá vlna opravdu úmorných veder
Západ slunce u jezera Most. Ilustrační foto
Ústí nad Labem

Ústecký kraj - Zdá se, že červenec se rozhodl dělat čest svému jménu. Teplotní mapy Česka byly, jsou a budou ve výrazně červené barvě. Úterý (11. července) bylo pátým tropickým dnem v řadě s tím, že přelom týdne byl supertropický.

V neděli (9. července) v Česku bylo až 36,4 °C, konkrétně v Doksanech (na druhém místě skončila Plzeň s 36,2 °C a na třetím Kopisty u Mosteckého jezera s 35,7 °C), a v pondělí (10. července) stanice ČHMÚ zaznamenaly až 36,5 °C, a sice v Plzni. V severozápadních Čechách „pětatřicítka“ nepadla, teplotní maxima se pohybovala převážně „pouze“ mezi 32 až 34 °C (podobně jako následující den). Ještě rozpálenější byla neděle v Německu, přesněji na západě a jihozápadě Německa. Příkladem v Möhrendorfu, kousek od půlmilionového Norimberku, v osmnáct hodin naměřili 37,4 °C.

Během úterního odpoledne se na východě Francie začal tvořit rozsáhlý bouřkový komplex. Na družicových snímcích ho nešlo přehlédnout, za což však, jako obvykle, mohla vysoká oblačnost, kterou po západu slunce viděly hlavně Čechy. Tento rozsáhlý bouřkový komplex souvisel se studenou frontou, která zase souvisela s tlakovou níží se středem nad Norským a Severním mořem. Studená fronta zpravidla přináší ochlazení. Někdy výrazné, někdy tak akorát, někdy zanedbatelné. Od této studené fronty žádnou ledovou sprchu očekávat nemůžeme. Ano, ochladí se, ale ne o moc a jen na krátkou dobu. A potom vzhůru k výškám, alespoň těm teplotním...

12. července: Nejvyšší odpolední teploty okolo 25 až 29 °C (nejnižší ranní kolem 21 až 17 °C). Ráno srážky z onoho rozsáhlého bouřkového komplexu (z jeho zbytku), po obědě potom nepřekvapí přeháňka anebo bouřka.

13. července: Nejvyšší odpolední teploty okolo 24 až 28 °C (nejnižší ranní kolem 20 až 16 °C). V ranních hodinách není vyloučena přeháňka, spíše bouřka, jinak to se srážkami vypadá bídně. Určitě by přišel vhod celodenní deštík, nicméně o tom počasí v dohledné době neuvažuje.

Zato uvažuje o „nekonečném vedru“, viz. výhled nejvyšších odpoledních teplot:

14. července: 28 až 32 °C
15. července: 33 až 37 °C
16. července: 30 až 34 °C
17. července: 29 až 33 °C
18. července: 27 až 31 °C
19. července: 28 až 32 °C
20. července: 31 až 35 °C
21. července: 33 až 37 °C
22. července: 33 až 37 °C
23. července: 32 až 36 °C

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru