Úterní studená fronta přinese déšť, ale i skvělý výhled na superúplněk
Ilustrační foto
Ústí nad Labem

Ústecko – Vlkodlaci, vlkodlačice, vlkodlačata, váš čas je (zase) tady. V úterý 1. srpna 2023 cca ve 20:45 SELČ se zjeví nad jihovýchodním obzorem Měsíc, z pohledu Země plně neboli stoprocentně ozářený Sluncem, takže v úplňku, v tomto případě v superúplňku.

V praxi je to jedno, nebude o moc větší než jindy, respektive při pozorování jen očima rozdíl mezi úplňkem a superúplňkem nebude zjevný, ačkoli vliv médií by se na mozku (opět) podepsat mohl. Jen tak pro zajímavost, se superúplňkem (s tím termínem) poprvé přišel americký astrolog Richard Nolle, který přišel na tuto planetu 13. března 1950 asi dvě hodiny po půlnoci ve floridském Orlandu, a to v 70. letech 20. století. Chtěl tím říct, že vzdálenost Měsíce od Země není větší než 360 000 km (vynásobíte-li vzdálenost mezi Děčínem a Chomutovem 5 540krát, dostanete Richardovu hranici 360 000 km).

Ať už se v měsíčním světle (výraz měsíční světlo je de facto dezinformace vzhledem k tomu, že Měsíc pouze odráží světlo ze Slunce...) transformujete v cokoliv, pomoc od studené fronty, která dorazí už v noci z července na srpen, neočekávejte. Třebaže se značná část úterního dne ponese ve znamení deště, před superúplňkem studená fronta zdrhnout stihne (kdo zaznamenal ten vcelku chabý pokus o rým?). Ve skutečnosti se za ní dost pročistí vzduch, z čehož plyne výborná viditelnost. A tak Měsíc „pojede bomby“.

1. srpna: Cca do 14:00 SELČ přítomnost studené fronty, tudíž zatažená až oblačná obloha s deštěm. Potom polojasno s přeháňkami a nakonec skoro jasno až jasno, spíše jasno. Nejnižší ranní teploty kolem 19 až 15 °C a nejvyšší odpolední teploty okolo 18 až 22 °C.

2. srpna: Profesionálním odhadem (cože???) do 6:00 SELČ jasno až skoro jasno, pak od západu přibývání oblačnosti až na zataženo. Sprchne? Zřejmě ano, hlavně v podvečerním a večerním čase, nicméně nijak mimořádně. Nejnižší ranní teploty kolem 14 až 10 °C a nejvyšší odpolední teploty okolo 18 až 22 °C.

3. srpna: Krátce po půlnoci se docela rychle vyčasí a do další půlnoci bude převážně skoro jasno až polojasno (a bez přeháněk). Nejnižší ranní teploty kolem 18 až 14 °C a nejvyšší odpolední teploty okolo 19 až 23 °C.

Ptáte-li se, kdy se vrátí léto, přesněji řečeno letní (přes 25 °C) až tropické (přes 30 °C) teploty, odpověď zní: NIKDY. Protože kam až oči numerických modelů dohlédnou, tam žádné letní ani tropické teploty nejsou (detekován další slabší pokus o rým).

Toť vše.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru