Tornádo v Ústeckém kraji? Větrný vír odnesl střechu kůlny, skončila až na sousedním pozemku
Ústecký kraj zažil před dvěma lety ničivou větrnou smršť, tenkrát se obcemi Blatno a Stebno prohnal downburst. Foto: redakce
Ústí nad Labem

Ústecký kraj, Tisá - V neděli večer se v Tisé na Ústecku pravděpodobně vyskytlo tornádo. Podle všeho nebylo silné, způsobilo ale i tak značné škody na majetku. Z kůlny u domu v centru obce odneslo střechu, ta skončila až na sousedním pozemku, na místě zasahovali hasiči.

"Přibližně ve 20:50 hod. SELČ se v obci Tisá vyskytl pod nevinně vypadající přeháňkou (na obrázku je vidět, že opravdu bez elektrické aktivity) vír, který způsobil výrazně lokalizované škody (minimálně jedna střecha na objektu téměř ve středu této oblíbené turistické a horolezecké destinace). Podle dosavadních informací se jednalo o jev, který trval velmi krátce, s velmi omezenou stopou. Bližší podrobnosti budeme v pondělí hned ráno zjišťovat přímo na místě," uvedl Český hydrometeorologický ústav.

0708tornadokz

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Není to poprvé, co se v našem kraji objevil ničivý živel, tentokrát naštěstí neměl takové následky. Dva roky zpátky, ve čtvrtek 24. června 2021 se obcemi Stebno a Blatno na Podbořansku prohnal downburst, který napáchal velké škody (psali jsme ZDE a ZDE). Ničivému downburstu je také věnována stránka na Wikipedii.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru