Zdražování nafty nabralo na tempu. Co za tím stojí?
Ilustrační foto: CC0
Ústí nad Labem

ČR - Zdražování nafty včera dále nabralo na tempu. Za jediný den nafta u českých čerpacích stanic podražila průměrně o 25 haléřů na litr, vyplývá to z dnes zveřejněných údajů CCS. Od začátku srpna, za uplynulý týden, už tak její cena vzrostla v souhrnu v průměru o 3,30 koruny na litr.

"Hlavním důvodem uvedeného zdražení je pochopitelně zvýšení spotřební daně z motorové nafty k 1. srpnu, k němuž z letošního pohledu došlo v ten takřka nejméně vhodný okamžik," uvedl ekonom Lukáš Kovanda.

Cena ropy na světových trzích se totiž blíží k úrovni maxim letošního roku, podobně jako cena velkoobchodně prodávané nafty na komoditní burze v Rotterdamu. "Koruna vůči dolaru navíc v posledním zhruba týdnu oslabila nad svůj letošní průměrný kurs vůči americké měně, v níž se ropa i paliva v Rotterdamu obchodují, což jen dále stupňuje tlak na růst cen u českých čerpacích stanic," vysvětlil ekonom.

Koruna oslabuje i kvůli poměrně nečekanému a z hlediska čistě dopadu na řidiče nešťastnému kroku České národní banky z minulého týdne, kdy formálně opustila svůj takřka patnáct měsíců trvající závazek intervenovat za silnější korunu.

"Část čerpacích stanic v ČR a dalších článků v řetězci zajištění dodávek pohonných hmot navíc využívá tohoto poměrně mimořádného, nepřehledného souběhu okolností a mediálního „haló" kolem zvýšení spotřební daně k alespoň přechodnému navýšení vlastní marže," dodal Kovanda.

Řidiči se tak musí ještě před koncem léta připravit na další zdražování, u nafty průměrně až o dvě koruny na litr.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru