Braňte se horku u vody. Většina přírodních koupališť hlásí dobrý stav vody. Kterým nádržím se vyhnout?
Ilustrační foto
Ústí nad Labem

Ústecký kraj / Karlovarský kraj – Meteorologové vydali výstrahu před vysokými teplotami, kdo může, vyrazí k vodě. Přes dlouhotrvající vedra je, až na výjimky, stav vody ve sledovaných přírodních nádržích dobrý.

Ubezpečit se, že návštěva vodní plochy neskončí po koupání vyrážkou, mohou lidé na webu www.koupacivody.cz s interaktnivní mapou, jež vznikla pod záštitou Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR. Kvalitu vody vybraných koupacích míst sledují krajské hygienické stanice. Na interaktivní mapě jsou jednoduché piktogramy od modré až po černou. 

Modrá značí voda vhodná ke koupání: nezávadná voda s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci s vyhovujícími smyslově postižitelnými vlastnostmi.

Zelená značka znamená voda vhodná ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi: nezávadná voda s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci především se zhoršenými smyslově postižitelnými vlastnostmi, v případě možnosti je vhodné se osprchovat.

Oranžová je označení pro zhoršenou jakost vody: mírně zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci, u některých vnímavých jedinců (těhotné ženy, děti, osoby alergií, osoby s oslabeným imunitním systémem) by se již mohly vyskytnout zdravotní obtíže, po koupání se doporučuje osprchovat.

Červená logicky vystavuje stopku – voda nevhodná ke koupání: voda neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko, koupání a provozování vodních sportů nelze doporučit pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem.

Černá pak absolutní zákaz – Voda nebezpečná ke koupání - zákaz koupání: voda neodpovídá hygienickým požadavkům a hrozí akutní poškození zdraví, vyhlašuje se zákaz koupání.

 

koupací vody

Interaktivní mapa www.koupacivody.cz

 

Na Mostecku mají všechny sledované plochy modrou ikonu značící ideální podmínky. Mezi sledovaná přírodní koupaliště patří Matylda, jezero Most i Benedikt.

Na Chomutovsku je taktéž koupání bezchybné. Hygienici kontrolují přírodní koupaliště ve Vysoké Peci, Kamencové jezero, na dvou místech vodní nádrž Nechranice a koupaliště v Prunéřově.

Na Teplicku kontrole podléhá přírodní koupaliště Osek a oblíbený zatopený lom Barbora. Obojí má taktéž modrou ikonu stejně jako jezero Milada na Ústecku. 

Zhoršené vlastnosti vody a tedy zelenou ikonu najdete u Chlumeckého rybníka a stejně tak v zatopeném lomu ve Varvažově. 

Na Děčínsku věnují hygienici pozornost koupališti v Jetřichovicích, které se nyní pyšní modrou ikonou stejně jako přírodní koupaliště v Mikulášovicích ve Šluknovském výběžku. 

Jediná černá ikona svítí u kempu Chabařovice na Ústecku! Zde je v rybnících vyhlášen zákaz koupání. 

Na Lounsku nesledují hygienici žádnou vodní plochu, na Litoměřicku pak pouze jednu, a to v Úštěku rybník Chmelař, u někož září oranžová, což značí už jistá rizika.

Řada lidí z Ústeckého kraje vyjíždí za koupáním až na Sokolovsko k velkému přírodnímu koupališti u jezera Michal, které se pyšní písčitými plážemi a tobogánem. I zde září modrá ikona. Stejně je tomu i v nedalekém Habartově a v Tatranovicích nedaleko Chodova. Zhoršenou kvalitu vody hlásí u Karlových Varů, a to na koupališti Rolava. Zákaz koupání je vyhlášen na Velkém rybníku u Hroznětína, který má problémy se stavem vody dlouhodobě. 

Pokud byste vyrazili až na Jesenici, tak u Autokempu Rybářská bašta svítí zelená ikona stejně jako na protějším ostrohu u autokempu Václav. Naopak v polovině nádrže, u Dřenice je koupání bez obtíží. 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru