Foto: Město Ústí nad Labem
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - V průběhu podzimních měsíců se vybudovalo chybějící zajištění skalního svahu v ulici Čajkovského. V lokalitě trvale dochází k sesouvání zvětralé horniny a pádu kamení.

Skalní svah je řadu let zajištěn dynamickou záchytnou bariérou, která je pravidelně udržována a čištěna. Stávající bariéra však nezasahuje až k předmětnému jihozápadnímu cípu, který se vlivem přírodních živlů začínal více sesouvat, a proto docházelo k viditelným změnám na hraně svahu a k velké akumulaci horniny a sypkého materiálu.

Město nechalo v roce 2022 zhotovit projektovou dokumentaci na dozajištění koncového cípu svahu. Letos na jaře vybralo prostřednictvím veřejné zakázky zhotovitele. Zakázku získala společnost Strix Chomutov a.s. za 1 275 193,95 Kč s DPH. Stavba byla předána v září a dílo bylo dokončeno v listopadu. Veškeré práce proběhly dle projektové dokumentace a v souladu s uzavřenou smlouvou o dílo.

Hlavním účelem stavby bylo zamezit možnému skalnímu zřícení a dalšímu rozvoji svahových deformací. Došlo také k odstranění náletové vegetace a vzrostlých stromů, očištění skalního svahu, odtěžení nestabilních bloků a stavbě těžkého záchytného plotu o výšce tři metry.

Zajištění svahu vedlo k dostatečné ochraně osob a majetku nacházejících se na ohrožených pozemcích.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru