Zatčený deviant byl odsouzený za řadu činů v Německu. Reprofoto PČR
Ústí nad Labem

Ústecký kraj – Předáním muže odsouzeného v Německu za mravnostní a majetkové delikty skončila rychlá spolupráce různých policejních složek, včetně intenzivní mezinárodní policejní spolupráce s kolegy v Německu. 

Předáním muže odsouzeného v Německu za mravnostní a majetkové delikty skončila příkladná spolupráce různých policejních složek, včetně intenzivní mezinárodní policejní spolupráce s kolegy v Německu.

Na začátku případu muže, který se před vězením skrýval v Česku, byla všímavost otce nezletilých chlapců, který zjistil v elektronické komunikaci svých dětí podezřelé zprávy od neznámého muže. Ihned se obrátil na policisty z místního oddělení v Praze a věc oznámil. „Policistům se rychle podařilo ztotožnit muže, který oslovoval děti. Přes společné pracoviště českých a německých policistů v Petrovicích zjistili, že ač má muž plný trestní rejstřík a je v Německu odsouzen k trestu odnětí svobody za sexuální trestné činy, podvody a držení dětské pornografie, nebyl na něj vydán Evropský zatýkací rozkaz  a v ČR ho tak nelze zatknout," poznamenal policejní mluvčí David Schön.

Do případu se tak zapojilo i několik pražských kriminalistů a policisté z Ředitelství pro mezinárodní policejní spolupráci. Díky jejich aktivitě a využití osobních kontaktů přímo na policisty ze SIRENE Německo se podařilo zajistit urychlené vydání Evropského zatýkacího rozkazu a muž tak mohl být v Praze zatčen.

Konec tohoto příběhu nastal ve středu dopoledne v Petrovicích na Ústecku, kde čeští policisté muže předali spolkovým kolegům, kteří ihned převezli do nejbližší německé věznice.

„Díky všímavosti otce dvou chlapců neměl predátor šanci ublížit a to ukazuje ohromnou důležitost zájmu rodičů o své potomky, otevřené komunikace a obezřetnosti nejen v online prostředí," zdůraznil mluvčí. Zároveň se ukázala efektivnost fungování spolupráce různých policejních složek na národní i mezinárodní úrovni a její dopad na zajišťování bezpečnosti občanů.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru