Počítejte s tím, že sem tam zaprší. Ale jinak bude docela příjemně teplo. Ilustrační foto: CC0
Ústí nad Labem

Ústecký kraj – Včera a předevčírem docela foukalo, a to kvůli rozdílu tlaku mezi tlakovou níží Flurina a tlakovou výší Sven. V nížinách nárazy větru dosáhly rychlosti 50 až 60 km/h, někde i přes 60 km/h, na Milešovce až skoro 90 km/h (a na Sněžce až 120 km/h, což už je podle Beaufortovy stupnice orkán). Na přelomu dubna a května 1985 Československo zasáhla poměrně hluboká tlaková níže a na nejvyšší hoře Českého středohoří byly naměřeny nárazy větru o rychlosti 115 až 119 km/h.

Vítr se uklidní. Přibude však oblačnosti a také sprchne, někde asi i zabouří. Sledujete-li pravidelně model GFS, určitě jste se dobře pobavili, když ve svém prvomájovém výstupu z 12:00 UTC (14:00  SELČ) naznačil, že na Den vítězství v ranních hodinách i v nejnižších polohách udeří vydatná chumelenice. To ví přece každý, že model GFS je tak trochu snílek (ne-li přímo dezolát). Nikdo s jistotu neví, jak bude za týden, zato všichni s jistotou ví, jak bude za padesát, klidně i sto let. Cha!

Pojďme si raději tipnout, co nás čeká v nejbližších dnech:

3. května: V noci a (brzy) ráno většinou jasno až polojasno, potom až do půlnoci takzvaně pod mrakem. Odpoledne nepřekvapí přeháňky a bouřky, později déšť. Nejvyšší odpolední teploty okolo 17 až 21 °C.

4. května: První polovina dne se ponese ve znamení velké oblačnosti, pak plus minus polojasno. V Krušných horách raději počítejte s přeháňkami, případně slabou bouřkou. Nejnižší ranní teploty kolem 13 až 9 °C. Nejvyšší odpolední teploty okolo 17 až 21 °C.

5. května: Polojasno až oblačno, podobně jako v sobotu se může objevit přeháňka anebo bouřka, tentokrát nejen v Krušných horách. Nejnižší ranní teploty kolem 13 až 9 °C. Nejvyšší odpolední teploty okolo 17 až 21 °C.

6. května: Nějak bylo, nějak bude. Pravděpodobně úplně stejně jako v neděli.

Nic mimořádného se tím pádem nestane. Ačkoli ne o všech mimořádnostech nás modely informují (varují) předem...

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru