Tento týden bude ideální na procházky přírodou. Ilustrační foto: CC0
Ústí nad Labem

Ústecký kraj – Příliš mnoho proměnných komplikuje práci numerickým modelům a ve finále meteorologům. Není to žádná výmluva, tak to prostě je. A minimálně ještě nějakou dobu se na tom nic nezmění. Takže, prosím, mějte pochopení, že numerické modely a tím pádem i meteorologové budou čas od času (ne pořád...) v čudu. Podobně jako v minulých dnech, kdy ALADIN, GFS, ECMWF a jiní „slibovali" tropické až supertropické horko, potom zase ne, potom zase ano... Ach ty proměnné.

Co se skutečně (nejpravděpodobněji) stane?

Úterý osmnáctého:

Ranní minima kolem 17 až 13 °C. Odpolední maxima okolo 24 až 28 °C (na Slovensku až 34 °C). Slunečno, respektive „trochu" vysoké oblačnosti, ale ve večerních hodinách z Německa dost možná dorazí déšť, přesněji řečeno doznívající bouřky.

Středa devatenáctého:

Ranní minima kolem 20 až 16 °C (takže někde tropická noc). Odpolední maxima okolo 23 až 27 °C (na Moravě a ve Slezsku 31 až 34 °C, na Slovensku 34 až 37 °C) s tím, že během odpoledne se bude ochlazovat (kvůli té studené frontě). Určitě zaprší, avšak jak moc, v tom se modely neshodují. Proměnná sem, proměnná tam...

Čtvrtek dvacátého:

Ranní minima kolem 13 až 9 °C. Odpolední maxima okolo 20 až 24 °C. Ani letní slunovrat (který sám o sobě nastane ve 22:50 SELČ) se neobejde bez mraků, převážně vysokých, ráno i nízkých. Šance, že zaprší, je cca 0 %, jelikož přes Českou republiku přejde tlaková výše.

Co potom:

V tuto chvíli nemá smysl řešit, co přinese víkend, poslední dny školního roku 2023/2024, začátek prázdnin atd. Pořád to vypadá na střídání tlakových níží a tlakových výší, což je asi mnohem lepší než „zaseklá" tlaková výše se středem jižně od našeho území, a tedy „nekonečné" jihozápadní až jižní proudění a s ním spojené (nechutně) vysoké teploty. Jinými slovy: chlapci (numerické modely) jsou krapet v čudu. Když tlakové níže a tlakové výše hrají Škatulata, hejbejte se!, počasí není dvakrát prediktabilní. Samej odborník dneska, ale nic z toho!

Na odlehčenou neformální pokec:

„ČeteDžíPíTý, řekni nám vtip o studené frontě."

„Samozřejmě! Tady máte jeden vtip o studené frontě: Jaký je rozdíl mezi studentem a studenou frontou? Studená fronta se alespoň někdy pohne, kdežto student sedí na zadku a nic."

„...z trochu slabšího soudku, ale snaha se cení, kámo. Jsme kamarádi?"

„Samozřejmě, kámo! Jsem tady, abych pomohl. Kamarádi jsme!"

Svět už nikdy nebude jako dřív. Slunce v duši a ahoj (příště).

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru