Ilustrační foto: CC0
Ústí nad Labem

ČR - Pokles cen pohonných hmot v Česku zastavuje. Ceny jsou v podstatě na svém dně a nyní už půjdou nahoru. Pro řidiče tak letošní vrcholná motoristická sezóna bude z hlediska nominálních cen paliv druhou nejdražší v historii. Dráže bylo pouze v kritickém roce 2022, kdy ceny dramaticky stoupaly v důsledku invaze Ruska na Ukrajinu.
 

 

"V uplynulém týdnu zlevnil benzin v průměru už jen o 8 haléřů na litr, na 37,77 koruny za litr. Je tak nejlevnější od poloviny února. Nafta už po předchozím zlevňování „otočila“ a zdražuje. Její cena vzrostla o 8 haléřů na litr a stojí 36,06 koruny za litr. Cena nafty však v uplynulých dnech klesla pod 36 korun za litr a stála tak nejméně od začátku loňského srpna, kdy se spotřební daň z ní po přechodném snížení vrátila z úrovně 8,45 Kč/l na 9,95 Kč/l. Ceny paliv u českých čerpacích stanic před dopadem na nynější dno klesaly soustavně od konce dubna," uvedl ekonom Lukáš Kovanda.

V příštích sedmi dnech je přitom třeba počítat se zdražením obou základních druhů pohonných hmot. "Za posledních 14 dní totiž ropa Brent na světovém trhu zdražila o více než osm procent. Navíc za tu samou dobu koruna vůči dolaru oslabila o 2,5 procenta. Více než desetiprocentní nárůst korunové ceny ropy přitom čerpací stanice v Česku do svých cen ještě teprve plně promítnou v nadcházejících dnech. Nafta proto zdraží o 40 haléřů na litr a benzín o 30 haléřů," vysvětlil ekonom.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru