Ilustrační foto
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - Po úterní porovnávací zkoušce dvou technologií varovného systému obyvatel nyní město pečlivě vyhodnocuje, který typ hlášení je vhodnější.  Cílem je zvolit co nejvhodnější prostředek pro informování občanů města.

Prostřednictvím zpětné vazby od obyvatel bylo zjištěno, že často dochází k zaměňování Varovného informačního systému obyvatel za městský rozhlas. Níže naleznete bližší informace od referenta krizového řízení ústeckého magistrátu.

Vážení spoluobčané,

děkujeme Vám touto cestou za skutečně masívní ohlas při spolupráci na testování nového systému hlášení Varovného informačního systému města Ústí nad Labem (VISO). Naší snahou je poskytnout občanům našeho města co nejkvalitnější služby, proto Vaše ohlasy pečlivě vyhodnocujeme, abychom následně zvolili co nejoptimálnější způsob informování občanů. Je zde k věci podotknout, že ani Vaše ohlasy nejsou jednoznačné a není technicky možné zvolit způsob, který by byl optimální pro všechny oblasti našeho města, nicméně právě na základě Vašich ohlasů je naší snahou postupně odstraňovat závady, které jsou příčinou špatné srozumitelnosti hlášení v některých oblastech města.

Při této příležitosti bychom Vás rádi blíže seznámili s funkcí a významem Varovného informačního systému. Jeho primárním účelem je varování obyvatel nacházejících se v potenciálně ohrožených místech města (tzv. zóny havarijního plánování) před hrozícím nebezpečím.

V rámci našeho města jsou stanovena dvě rizika s vysokou hrozbou, a to povodeň a potenciální havárie s následným únikem nebezpečných látek z podniku Spolchemie. Na jejich základě je stanovena zóna havarijního plánování, což je laicky řečeno oblast, která může být těmito riziky ohrožena. V těchto oblastech jsou instalovány hlásiče Varovného informačního systému, který není městským rozhlasem, jak je často mylně interpretováno. Nejedná se tedy o komplexní pokrytí města, ale pouze oblastí ohrožených uvedenými primárními riziky. Pořízení a provozování systému je finančně, technicky i organizačně poměrně náročné a z tohoto důvodu je systém umístěn pouze v místech potenciálně skutečně ohrožených uvedenými riziky. Pokryto je oboustranně území podél řeky Labe (Církvice až Mojžíř), dále centrum města, Předlice a Klíše.

V ostatních částech města hlásiče Varovného informačního systému instalovány nejsou a případné varování obyvatel před jakýmkoliv ohrožením by probíhalo standardním způsobem (požární sirény, média, hlídky městské policie, rozhlas). Na území celého Ústí nad Labem funguje městský rozhlas, prostřednictvím kterého dochází k informování obyvatel o důležitých událostech – lokální uzavírky, informace k akcím, atd.

Je třeba zdůraznit, že tento Varovný informační systém je nadstandardním zařízením pořízeným městem Ústí nad Labem pro co nejoptimálnější a nejrychlejší způsob varování obyvatel před akutním nebezpečím. Jako každému zařízení se mu ovšem nemohou vyhnout případné technické problémy, a proto velmi vítáme odezvu občanů a spolupráci při oznamování případných poruch na systému, které je ideální směrovat na pracoviště krizového řízení magistrátu města.

Ještě jednou Vám děkujeme za spolupráci při testování zařízení i při odstraňování případných potíží na tomto bezpochyby užitečném a sofistikovaném systému.

Eduard Křepel

referent krizového řízení Magistrátu města Ústí nad Labem

pracoviště krizového řízení

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru