Povalující se odpadky okolo jezera Milada. 6x foto: Petr Sochůrek
Ústí nad Labem

Ústecko – Povalující odpadky na písečných plážích, travnatých plochách nebo plovoucí po vodní hladině. To je obrázek těchto letních dní na jezeře Milada. Nejhorší situace bývá o víkendu, kdy neprobíhá vývoz nádob na smetí.

„Všude se píše a říká, jaký má jezero Milada potenciál. Jak lze vidět vzácné rostliny, obří ryby a další zvěř. Když však vystoupíte z auta nebo autobusu, uděláte pár kroků k vodě, první co vidíte, jsou přeplněné odpadkové koše a rozfoukané odpadky po plážích i plovoucích po vodní hladině,“ upozornila návštěvnice Eva, která si nepřála zveřejnit své příjmení.

„Nejhorší to bývá v neděli nebo teď v letních dnech večer na hlavní a trmické pláži. Nevypadá to, že je to jen o lidech, kteří nechají válet smetí, jak jim odpadne od ruky. Z přepadávajících odpadkových košů je na první pohled vidět, že nádob bude buď nedostatek nebo je nestačí vyvážet,“ pokračovala ve výtce návštěvnice.

Území jezera Milada spravuje státní podnik Diamo. „Kolem jezera Milada je umístěno 9 ks odpadních nádob o objemu 1 100 l, které jsou vyváženy 2x týdně (úterý + pátek) v souladu s uzavřenou objednávkou s firmou Marius Pedersen. Dále je kolem jezera umístěno cca 40 odpadkových košů, jejichž vývoz zajišťuje každý pracovní den středisko Chabařovice, oddělení obslužných činností, a to v pracovní době od 6:00 do 14:00 hod. Pořádek na plážích zajišťuje středisko Chabařovice, oddělení obslužných činností, a to ve všední dny v pracovní době od 6:00 do 14:00 hod., kolem nájemních pozic stánků (hlavní pláž, pláž Trmice, pláž Roudníky, parkoviště Hrbovice) by měli pořádek udržovat nájemci (stánkaři),“ odpověděla na dotaz redakce e-ústí.cz Lenka Rychtaříková, vedoucí odboru komunikace státního podniku Diamo.

Jezero Milada, zatopená zbytková jáma hnědouhelného lomu Chabařovice, je veřejnosti oficiálně přístupná od 30. května 2015. Milovníkům vodních radovánek jsou k dispozici tři oficiálně uváděné pláže – Hlavní, Trmice, Roudniky. Pěší, běžci a cyklisté se mohou podívat na jezero a jeho okolí ze čtyř turistických okruhů – Vyklický (okolo vodní plochy), Tuchomyšlský (stezka a komunikace pro složky IZS), Otovický (zavede například na vyhlídku Na Běhání). Naučná stezka jezera Milada upozorňuje na výskyt 216 druhů vyšších rostlin, včetně ohrožených - bublinatka jižní a kyprej vrbina. Ze zvířecí říše na chráněné druhy - čolka velkého i obecného, ropuchy obecné, skokana skřehotavého, skokana hnědého, užovky obojkové a slepýše křehkého.

Tvořte i vy s námi zpravodajství z Ústecka. Náměty na zprávy nám můžete zasílat na WhatsApp: 737 058 283, pomocí zprávy na sociální síti a e-mailem: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. .

Fotogalerie: 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru