Vedoucí Diabetologického centra Krajské zdravotní MUDr. Lucie Radovnická. Foto: Krajská zdravotní
Ústí nad Labem

Ústecký kraj – Ústecká Masarykova nemocnice Krajské zdravotní razantně zrychlila vyšetření sítnice diabetiků díky umělé inteligenci (AI). Ta odhaluje vážné onemocnění, diabetickou retinopatii (závažné onemocnění cév oční sítnice), která způsobuje slepotu. Díky umělé inteligenci mohou nyní vyšetřit pacienty přímo diabetologové.

Metoda je rychlejší, šetří nároky na personál a tím zvyšuje dostupnost očních lékařů pro jiné pacienty – snižuje čekací doby na vyšetření.

Diabetologické centrum Krajské zdravotní nyní nově vyšetřuje onemocnění diabetické retinopatie pomocí klasické oftalmologické kamery dovybavené AI programem pro analýzu oční sítnice. V minulosti to bylo tak, že pacienti s diabetem byli odesíláni k vyšetření sítnice na oční oddělení. V současnosti jsou na specializované pracoviště posíláni jen ti, u kterých umělá inteligence odhalí diabetickou retinopatii.

Není to jediná výhoda využití AI pro diagnostiku retinopatie. „Diabetologické centrum teď může nabízet vyšetření očí bez takzvaného rozkapání očí kvůli rozšíření zornic, po kterém pacient nějakou dobu špatně vidí a nemůže například řídit vůz. Další výhodou vyšetření pomocí IT je rychlost vyhodnocení (asi 30 sekund) a spolehlivost diagnózy kolem 95 procent, což je vyšší a rychlejší skóre než klasické vyhodnocení lékařem. Na oční oddělení následně posíláme opravdu jen ty pacienty, u kterých umělá inteligence vyhodnotila onemocnění retinopatií,“ vysvětluje vedoucí Diabetologického centra Krajské zdravotní MUDr. Lucie Radovnická.

Průlomový zdravotnický prostředek založený na AI, se specializuje na diagnostiku diabetické retinopatie. Tento inovativní software umožňuje neinvazivní a bezbolestný screening chronických nemocí prostřednictvím analýzy digitálních snímků oční sítnice. Ta je jediným místem na lidském těle, kde lze přímo pozorovat cévy, a díky pokročilým modelům neuronových sítí dokáže přesně identifikovat patologické změny.

Zobrazení sítnice. Foto: Krajská zdravotní

• Diagnostický systém je určen pro poskytovatele zdravotních služeb k automatické analýze digitálních snímků oční sítnice u dospělých pacientů za účelem screeningu diabetické retinopatie.

• Pojišťovny hradí příslušný výkon diabetologům, a to jednou ročně. Screening je určen všem diabetikům, kteří dosud nemají diagnostikovanou diabetickou retinopatii.

• Diabetičtí pacienti by měli každý rok docházet do ordinace očního lékaře, aby se u nich případně diabetická retinopatie odhalila včas. Zdravotní pojišťovny však zaznamenaly, že na tyto prohlídky významná část pacientů nechodí.

• V případě pozdního odhalení nemoci dochází k závažným poruchám zraku nebo až ke slepotě. V České republice je evidováno cca 100 000 osob s diabetickou retinopatií, přičemž asi u 2 000 z nich způsobila slepotu.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru