Neurochirurgická operace byla první na hybridním sále v novém pavilonu "J" Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem. Foto: Krajská zdravotní
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - Specialisté z neurochirurgické kliniky jako první využili k operaci pacienta takzvaný hybridní sál v novém pavilonu „J“ Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem Krajské zdravotní, a.s. (KZ MNUL). Hybridní sál je vedle klasického vybavení pro chirurgické zákroky vybaven přístrojem umožňujícím využití zobrazovacích metod – magnetické rezonance, angiografie a počítačové tomografie – přímo během operace, v reálném čase.

V České republice jedno z nejmoderněji vybavených operačních pracovišť zahájilo činnost výkonem, při němž byl 75leté pacientce odstraněn nezhoubný nádor na hypofýze. Ta je centrálním orgánem endokrinního systému a nádor může způsobovat nedostatek či nadbytek některého z hormonů, které se v podvěsku mozkovém tvoří.

„Peroperační zobrazovací metody umožní zhodnotit během operačního výkonu radikalitu při resekci nádoru, u mozkových výdutí – aneuryzmat – kontrolovat, zda je dobře nasazený klip, zda jsou vaskulární anomálie kvalitně odstraněné, a CT zase kontrolu na kostních strukturách, na páteři… V tom vidím obrovský pokrok. Výjimečnost vybavení všemi těmito zobrazovacími metodami nový hybridní sál řadí mezi asi pět takových v Evropě. Náš výkon se bude provádět transsfenoidálním přístupem, tedy přes nos, mikroskopickou cestou v kombinaci s endoskopem. Těchto operací nezhoubných nádorů uskutečňujeme zhruba dvacet do roka,“ přiblížil před zahájením operace možnosti hybridního sálu a samotný výkon prof. MUDr. Martin Sameš, CSc., přednosta neurochirurgické kliniky, která je společným pracovištěm KZ MNUL a Fakulty zdravotnických studií Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem.

„V novém pavilonu s kardiocentrem, v němž jsme kromě pracovišť oborů kardiovaskulární péče postupně zprovoznili nové prostory kliniky anesteziologie, perioperační a intenzivní medicíny, a kliniky hrudní chirurgie, získali naši operatéři nejmoderněji vybavené sály v České republice. Pro pacienty z Ústeckého kraje tak máme mimo jiné k dispozici tři špičkové angiolinky včetně hybridního sálu, dva operační sály pro kardiochirurgii. Od pondělí 2. září do středy 4. září postupně zažily své premiéry na nových operačních sálech kardiochirurgové, chirurgové a neurochirurgové. Všem pacientům přeji rychlou rekonvalescenci a kolegům v nových prostorách jen úspěšné operace," uvedl MUDr. Aleš Chodacki, ředitel Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem.

Kapacity pracovišť v novém pavilonu „J“ v areálu Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem na Severní Terase:

Centrální operační sály

  • 7 operačních sálů (5 sálů standardních a 2 sály hybridní s angiolinkou, jeden s magnetickou rezonancí) – jeden ze sálů přísluší ke kardiologii

Kardiologie

  • 3 operační sály (hybridní s angiolinkou)
  • 30 standardních lůžek
  • 6 lůžek denní stacionář
  • 16 lůžek JIP (akutní příjem)

Kardiochirurgie

  • 2 operační sály
  • 15 standardních lůžek
  • 7 lůžek intermediárních
  • 7 lůžek JIP

Hrudní chirurgie

  • 25 standardních lůžek

KAPIM a JIP

  • 12 lůžek JIP
  • 12 lůžek KAPIM

Ambulance – centrální umístění – přísluší ke kardiologii, kardiochirurgii a hrudní chirurgii

  • 11 ordinací

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru