Albano Qama se cítí poškozen, že se jeho případem zabývá český soud. Proti rozsudku se na místě odvolal. Foto: jip
Ústí nad Labem

Ústecký kraj – Krajský soud v Ústí nad Labem ve čtvrtek 3. října vynesl rozsudek nad posledním členem mezinárodní drogové skupiny, která dovezla na Teplicko desítky kilogramů marihuany. Albánec Albano Qama byl odsouzen k 11 letům vězení ve věznici se zvýšenou ostrahou a následnému vyhoštění z České republiky na 10 let. Na místě se odvolal.

Původně před soudem stály čtyři obžalovaní. Ostatní tři pocházejí z Teplic (o prvním líčení případu jsme informovali ZDE) a vyjednali si dohodu o vině a trestu. „Jiří Demeter byl odsouzen na sedm let do věznice s ostrahou, David Holov na 6,5 roku do věznice s ostrahou a Tomáš Kompuš byl podmíněně odsouzen na tři roky s podmínkou na pět let. Výše trestů byla strukturovaná podle rozsahu trestné činnosti. U prvně jmenovaného hrála podstatnou roli skutečnost, že od přípravného řízení byl veden jako spolupracující obžalovaný. Tzn. že svědčí v dalších věcech a z tohoto důvodu mu byl vyměřen trest pod zákonnou sazbou,“ uvedl soudce Martin Parolek.

Soud se tedy ve čtvrtek 3. října zabýval již jen jediným zbývajícím členem organizované skupiny, a to Albáncem jménem Albano Qama. Ten byl mimochodem za obchodování s drogami odsouzen i dříve, a to ve Finsku, kde si ze sedmiletého trestu odseděl tři roky.

Obžalovaný dnes před soudem odmítl jakkoliv vypovídat, osočil soud, že nemá právo v jeho případě vůbec rozhodovat, protože se v Česku nedopustil nijak závažného zločinu. Státní zástupkyně byla ale zcela opačného názoru. „Jednoznačně bylo prokázáno, že se dopustil trestného činu nedovolené výroby a nakládání s omamnými psychotropními látkami a jedy. Obviněný nejprve popíral, že by se více účastnil na uvedené trestné činnosti – staví se do role, že pouze zajistil kontakt na převoz marihuany. Z výpovědí u hlavního líčení je zřejmé, že nejen že měl kontakty na osoby, které žádaly převoz marihuany, ale převozu se osobně zúčastnil a po převozu drogu i předal,“ uvedla v závěrečné řeči státní zástupkyně Barbora Jorová. S ohledem k tomu, že obžalovaný vůbec nevyjádřil žádnou lítost a sebereflexi a už byl dříve v podobné věci souzen, navrhla mu trest v horní polovině sazby, a to 17 let.

Obžalovaný Albánec svého obhájce zastavil před pronesením závěrečné řeči s tím, že bude mluvit sám. Vyjádřil se ve smyslu, že celý český soudní systém je vůči němu nespravedlivý a nadále už bude vypovídat jen před soudem, který by se případem měl zabývat s tím, že takový soud v Česku však není. Odvolával se na Mezinárodní úmluvu o organizovaném zločinu. Na místě se odvolal a rozsudek tak není pravomocný. Nadále však cizinec zůstává ve vazbě.

Podle soudce Martina Parolka, bylo jednoznačně prokázáno, že má na celém drogovém byznysu lví podíl. Shrnul, že Albano Qama domluvil distribuci drog ze Španělska do Německa, převozu se účastnil a převzal peníze po předání drogy. Domlouval i další převoz, kdy měly drogy putovat ze Španělska, tentokrát ovšem do Belgie. Soud uznal, že Albánec dopředu netušil, že se v průběhu této cesty jeho "kolegové" rozhodnou drogy do Belgie nedovést, ale přivést je do Teplic, kde se je sami snažili distribuovat.

V kauze figurovalo ještě několik dalších lidí, kteří byli odsouzeni v samostatném soudním řízení.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru