Plášť kostela Nanebevzetí Panny Marie projde renovací. 4x foto: Petr Sochůrek
Ústí nad Labem

Kostelní náměstí – Na oplocení stavby narazí procházející Kostelním náměstím. Důvodem je obnova fasády jedné z nejznámějších památek města Ústí nad Labem.

„Kostel s pohnutou historií (i věží) se nachází přímo v centru města a jeho vnější plášť nutně potřebuje odborný zásah. V rámci projektu budou realizovány restaurátorské práce na kamenných prvcích, včetně monumentálního vstupního portálu, a stavební obnova omítek a dalších částí pláště specializovanou stavební firmou,“ zveřejnila na svých stránkách Římskokatolická farnost – arciděkanství Ústí nad Labem.

Zrestaurování kabátu kostela Nanebevzetí Panny Marie přijde na 27 503 300 Kč. „Účelem projektu je revitalizace památky. Dojde ke zlepšení stavebně-technického stavu a vylepšení estetického dojmu pro návštěvníky a obyvatele města. Projekt byl podpořen ze 62. výzvy IROP – Památky (ITI) prostřednictvím ITI Ústecko-chomutovské aglomerace. Dotace činí 26 128 135 Kč,“ uvádí arciděkanství.

V katalogu Národního památkového ústavu se píše, že kostel Nanebevzetí Panny Marie je známý především svou šikmou věží. „Měření v roce 2008 ukázalo vychýlení věže o 200,9 centimetru, čímž je ústecká věž na čtvrtém místě v žebříčku šikmých věží. Naklonění věže způsobil nálet spojeneckých letadel v dubnu 1945, kdy jedna bomba spadla do těsné blízkosti kostela. Několik dní občané dokonce čekali, jestli se věž nezřítí a až později přistoupili k opravě. Dnes je věž zabetonovaná a staticky zajištěná,“ píše se.

Již dlouho se mluví o zpřístupnění šikmé věže veřejnosti, kdy Ústecká komunitní nadace na sebe vzala roli investora. Podle informací zveřejněných na stránce fondu nazvaného Šikmá věž dárci záměr podpořili částkou 1 737 152 Kč.  „Od roku 2022 je ,prodej´ schodů pozastaven do doby, než bude spuštěna konečná sbírka. Od 28. června 2018 také čekáme na zapracování našeho podnětu do nového územního plánu města Ústí nad Labem. Přes veškerou naší iniciativu a snahu nebyl tento podnět doposud vypořádán. Tato skutečnost brání k úspěšnému dokončení naší snahy o znovuzpřístupnění šikmé věže kostela. Děkujeme za pochopení,“ informuje případné nové dárce Ústecká komunitní nadace.

Tvořte i vy s námi zpravodajství z regionu. Náměty na zprávy (texty, fotografie, videa s popisem) nám můžete zasílat na WhatsApp: 737 058 283, prostřednictvím sociální sítě nebo e-mailem: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Více na e-deniky.cz.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru