Tento balíček pronesl jeden z vězňů do věznice v tělní dutině. Foto: Policie ČR
Ústí nad Labem

Louny – Další úspěšnou akci mají na svém kontě lounští kriminalisté. Podařilo se jim objasnit případ nelegální distribuce zakázaných látek za zdi věznic. Během akce s krycím názvem ROPA zadrželi a následně obvinili deset osob z různých koutů České republiky.

K samotnému zahájení prověřování případu došlo díky úzké spolupráci s Vězeňskou službou ČR, která kriminalistům předala poznatky k drogové kriminalitě ve věznici Nové Sedlo na Lounsku. Tam totiž zaměstnanci věznice pomocí testů zjistili, že je velký počet odsouzených pod vlivem drog. Operativci z řad kriminální policie nezaháleli a společně s vězeňským pověřeným policejním orgánem začali případ okamžitě vyšetřovat.

2310tiskovka 9519e

Zleva zástupce ředitele Územního odboru Louny plk. Ing. Petr Molnár, vedoucí Oddělení obecné kriminality Služby kriminální policie a vyšetřování mjr. Mgr. Pavel Vysloužil a komisařka por. Mgr. Renata Kassalová. Foto: Jitka Fárová.

Rozpletení případu bylo složité a časově náročné, jelikož se trestná činnost odehrávala především za zdmi dvou věznic. Odsouzení, kteří byli zároveň odběrateli drog a jsou stále ve výkonu trestu, měli obavu z případného navýšení trestu či kázeňského postihu, a tak nechtěli s policisty spolupracovat.

Pojítkem mezi věznicemi byl, podle hlavní vyšetřovatelky, příbuzenský vztah mezi hlavními organizátory. „Realizace celého případu proběhla v brzkých ranních hodinách v Praze, Rakovníku a následně ve Věznicích Nové Sedlo a Vinařice (okres Kladno),“ uvedla hlavní vyšetřovatelka Renata Kassalová.

2310pavouk c6d73

Podle kriminalistů se odsouzení za zdi věznic pokoušeli pronést zakázané látky v oblečení, tělesných dutinách, ale i pomocí různých kurýrních služeb. V několika případech si drogy přebírali během pracovní směny na venkovním nestřeženém pracovišti. Jednalo se především o buprenorfin (léčí se s ním závislost na opioidech), metamfetamin, který je známý jako pervitin a také marihuanu.

2310balicek1 e17cc

2310balicek11 dfcc6

3x Foto: Policie ČR

Za jednu tabletu lze ve vězení dostat až dva tisíce korun. „Ve věznici mají tyto drogy opravdu značnou hodnotu,“ dodal zástupce ředitele Územního odboru Louny Petr Molnár.

Zajímavostí byla také šifrovaná komunikace, kterou museli kriminalisté dekódovat. „Používají samozřejmě takové ty známé názvy jako je např. pro pervitin „piko“ nebo „peří,“ ale zároveň i speciální výrazy, které jsme museli rozluštit,“ řekla Kassalová. „Někdy používají nářečí nebo názvy v cizím jazyce, které musel přeložit tlumočník,“ vysvětlit vedoucí Oddělení obecné kriminality Služby kriminální policie a vyšetřování Pavel Vysloužil.

Nakonec kriminalisté obvinili 10 osob - 3 ženy (věk 37, 36 a 66) a 7 mužů (věk 35, 35, 32, 20, 38, 31 a 43). „Žádná z žen nebyla ve výkonu trestu, z mužů bylo 5 ve výkonu trestu. Jeden muž a žena byli pracovníci na civilním pracovišti, kam vězni docházeli a získali si jejich sympatie,“ upřesnila Renata Kassalová.

Všichni jsou obvinění ze spáchání zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami, a to společně s obviněním ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

V případě prokázání viny hrozí všem stíhaným trest až 10 let odnětí svobody.  Celý případ je i nadále ve vyšetřování.

Během krátké doby jde už o druhou úspěšnou akci lounských kriminalistů. V lednu letošního roku se podařilo ukončit případ s krycím názvem Pavouk, kdy bylo obviněno 9 lidí.

K samotnému zadržení obviněných došlo přímo při očekávané předávce drog ve Věznici Všehrdy. Žena ve věku 74 let pronesla do věznice balíček s marihuanou, pervitinem a fentanylovými náplastmi v podprsence, přičemž během řádně povolené návštěvy tyto drogy předala odsouzenému.

Podrobným vyslýcháním zainteresovaných osob bylo následně zjištěno, že dotyční měli jako sofistikovaná organizovaná skupina distribuovat různé zakázané látky do věznice na Lounsku a Chomutovsku. Drogy měli pašovat skrze doručovatelskou službu společně s kosmetikou, dopisy nebo dokonce uschované ve zmíněné podprsence během návštěvy.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru