Ústí nad Labem – Hlavně nenalepit obráceně vlajku České republiky, aby měla správně barvy. S těmi samolepkami je pěkná piplačka. Malí návštěvníci ústeckého muzea stavěli v úterý v jeho prostorách model policejního vrtulníku MI2, který používala republiková policie v devadesátých letech.

Nejtěžší bylo nalepit a vystřihnout samolepky. Děti se podivovaly nad hvězdou života. Foto: Petr Sochůrek
Postavit si svůj první model přišli sourozenci Adam a Lucka Kubrichtovi. „O akce jsme se dozvěděli s Facebooku. Nejtěžší bylo správně nalepit samolepky a trefit správně naši vlajku," řekla Lucie Kubrichtová. Její bráška Adam dodal, že raději staví lego. Sourozenci přišli do muzea s rodiči, kteří se do stavění vrtulníku zapojili. Tatínek pomáhal se stavbou skeletu vrtulníku a maminka trpělivě vystřihovala samolepky.

Nejtěžší bylo nalepit a vystřihnout samolepky. Děti se podivovaly nad hvězdou života. Foto: Petr Sochůrek
Jiří Bureš, z ústeckého muzea, uvedl, že jde o doprovodný program v rámci výstavy, Kdo si hraje, nezlobí. „Akci jsme připravili pro děti, které nemohou vyjet o prázdninách mimo město. Stavebnici vrtulníku nám poskytla za výrobní cenu firma Směr, která se podílí na výstavě," doplnil Jiří Bureš.

Stavět policejní vrtulník dorazilo devatenáct dětí. „Měli jsme ale prodaných třicet vstupenek. Jedna maminka se omluvila. Ten kdo nedorazil a měl zakoupenou vstupenku, má u nás stavebnici vrtulníku schovanou. Může si ji kdykoliv vyzvednout," řekl muzejník.

Nejtěžší bylo nalepit a vystřihnout samolepky. Děti se podivovaly nad hvězdou života. Foto: Petr Sochůrek
Malí modeláři se podivovali na modelu policejního vrtulníku, proč má na sobě tísňové číslo 155, když policie má 158 a místo policejní hvězdy modrou hvězdu života s hadem a Aeskulapovou holí. „Jde o kopii vrtulníku MI2, který policie používala v devadesátých letech. Tehdy ještě nebylo tolik rozšířené civilní letectví. Leteckou záchrannou službu tehdy zajišťovaly policejní vrtulníky," vysvětlil Jiří Bureš.

Zároveň přislíbil, že příští měsíc se jedna z místností muzea se opět změní na modelářskou dílnu. „Chtěl bych sehnat opět stavebnici Škody Favorit, ale tentokrát v závodních barvách," dodal závěrem Bureš.

Čtenáři, posílejte nám své náměty na zprávy, události a reportáže na e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Čtěte, co se ve vašem okolí děje a zajímá vás.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru