Ústí nad Labem – Nad referendem o hazardu ve městě, které chce vyvolat při komunálních volbách iniciativa Ústí BEZ hazardu, visí otazník. Ačkoliv se dobrovolníkům povedlo sesbírat 10 271 podpisů pod petici pro referendum, správní odbor ústeckého magistrátu jich uznal pouze 7016.

K tomu, aby zastupitelstvo referendum vyhlásilo, je v Ústí nad Labem potřeba minimálně 7500 podpisů oprávněných voličů. „Abych předešel jakýmkoliv dohadům, diskuzím anebo spekulacím, chci všem připomenout, že posuzování o uznání či neuznání podpisu na podpisovém archu má striktní pravidla," řekl tajemník Magistrátu města Ústí nad Labem Jiří Javorčák.

Ilustrační foto. Petr Sochůrek
Podle tiskové zprávy, kterou zaslala novinářům kancelář primátora, bylo důvodem k vyřazení jmen na podpisových arších to, že uvedené osoby neměly trvalý pobyt na území města, nedosáhli věku 18 let, údaje byly nečitelné nebo neúplné. A na posledních dodaných podpisových listinách byly dokonce podpisy zfalšovány tím, že byly uvedeny fiktivní osoby, jejichž existence nebyla prokázána.

„Naši petici podepsal během několikaměsíčního sběru bezprecedentně vysoký počet občanů, kteří si o hernách chtějí sami rozhodnout. Jedná se o velmi vysoké číslo vyškrtaných podpisů, nechceme se proto spokojit pouze s rozhodnutím magistrátu, a obrátíme se na Krajský soud, který v případě, že bude mít jiný názor, může termín referenda určit sám, a to bez ohledu na zastupitele," odpověděl na verdikt úředníků Václav Pištora, zakladatel iniciativy Ústí BEZ hazardu.

Martin Hausenblas z PRO! Ústí, které se sběrem podpisů významně pomohlo, k tomu dodal: „Rozhodli jsme se, že co nejdříve zkontrolujeme jednotlivé vyškrtané podpisy a bude-li se jednat dle jiných judikátů o podpisy uznatelné, obrátíme se na příslušný soud."

„Soudní vymáhání konání referenda je cesta, kterou po celé zemi volí řada iniciativ, kterým byla podstatná část podpisů vyškrtána, za všechny mohu jmenovat například Chomutov, kde se lidé ze sdružení Nechceme žít v Palermu, zkouší referendum o hazardu vyvolat," doplnil Pištora.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru