Ústí nad Labem – Stovky lidí zaplnily v pátek v podvečer Dům kultury. Přišly si vyzvednout startovní číslo a dárky na Ústecký půlmaraton. V krajské metropoli odstartuje Šestý závod letošní RunCzech běžecké ligy Mattoni 1/2Maraton Ústí nad Labem. (Psali jsme dopravní omezení.)

Milovníci běhu zaplnili Dům kultury. Foto: Petr Sochůrek
Jedním z běžců, který se v neděli objeví na startu Rodinného běhu, byl pětiletý Vítek. „Už se moc těším. Rád běhám," řekl stručně klučina.

Prezident organizačního výboru RunCzech běžecké ligy Carlo Capalbo, jehož závody za dvacet let existence rozběhaly Česko, prohlásil, ačkoliv se může Ústecký půlmaraton pyšnit stříbrnou medailí, už splňuje parametry zlaté. „Pokud pro příští rok Ústí opravdu Ústí získá zlatou medaili, zařadí se vedle nejprestižnějších podniků světa jako nejmenší město s takovýmto oceněním," řekl president.

Milovníci běhu zaplnili Dům kultury. Foto: Petr Sochůrek
Letos má kapacitu celkem 5 300 běžců, bude vysílán online v přímém přenosu na Seznam.cz. O rekord závodu, ale i prolomení hodinové bariéry se pokusí Atsedu Tsegay z Etiopie. Držitel čtvrtého nejrychlejšího půlmaratonského času všech dob (58:47) z roku 2012 z Prahy. Od té doby nikdo rychleji neběžel! Navíc běží i Simon Cheprot z Keni a Azmeraw Bekele, kteří už mají půlmaraton pod hodinu. Další trojice pod 1:01, to slibuje rychlý a vyrovnaný průběh nedělního závodu. Tsegay musel kvůli břišnímu tyfu na poslední chvíli odříct jarní Sportisimo 1/2Maraton Praha. „Tři týdny jsem jenom spal. Ale pak jsem dal brzy dohromady a začal naplno trénovat. Cítím se ve formě a poběžím co nejrychleji," řekl.

Milovníci běhu zaplnili Dům kultury. Foto: Petr Sochůrek
Mezi ženami by Helah Kiprop z Keni měla prohnat Meselech Melkamu z Etiopie, držitelku etiopského národního rekordu na 10 000 metrů a druhého nejlepšího světového času v historii. Kiprop byla čtvrtá minulý víkend na Birell Běhu na 10 km v Praze. „Ale na půlmaraton mám větší ambice, protože jsem v přípravě na maraton," těší se. Však se tu celkem běží o téměř půl milionu korun na prémiích.

Milovníci běhu zaplnili Dům kultury. Foto: Petr Sochůrek
Chystají se i Češi, mezi muži kompletní česká špička. „Jirka (Homoláč) začne určitě rychle, budu se snažit držet a uvidíme," předpokládá Milan Kocourek, specialista na desítku a kratší tratě, který se tady chystá na svůj teprve druhý půlmaraton.

Dvě elitní ženy Petra Kamínková a Ivana Sekyrová se domluvily na společném vodiči s jehož pomocí by rády atakovaly letošní české maximum. Ze známých osobností se letos na trať chystá profesionální mistr Evropy WBO v boxu Lukáš Konečný anebo herec a moderátor Dalibor Gondík. „Ubrali jsme pár zatáček, zkrátili otočku na Střekově a trochu protáhli trasu směrem k západu za Spolchemií," vysvětluje Václav Skřivánek, ředitel závodů RunCzech. Už tradiční proběhnutí chemičkou doprovodí tentokrát online měření emisí přímo na místě.

Milovníci běhu zaplnili Dům kultury. Foto: Petr Sochůrek
Bohatý program zahájí sobotní proběhnutí s elitními běžci v 17 hodin od 1/2Maratonského Expa. Pořadatelé nabízejí po celou sobotu na Klíši také masáže za dobrovolné vstupné, výtěžek půjde pro nadační fond Plamínek naděje. Ten pošle do dm rodinného běhu šestnáct dětí z dětských domovů.

Na neděli se chystá také Mattoni barmanský běh pro fanoušky, jehož úspěšní absolventi vyhrají nealkoholický koktejl z rukou barmanských mistrů. Závodní program zahájí v 10 hodin Spolchemie Handbike 1/2Maraton, závod vozíčkářů, který se pojede na hodinu času a jeden dvoukilometrový okruh navíc, podobně jako tomu bývá u cyklokrosu.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru