AKTUALIZUJEME: Přívalový déšť opět zaplavil část střekovského nábřeží
Zaplavený vchod domu číslo 33 v ulici Střekovské nábřeží. Foto: Jaroslava Faiglová
Ústí nad Labem

Střekov – Zatopená silnice a chodníky, vchody a sklepy domů pod vodou. To byl obrázek části ulice Střekovské nábřeží při noční bouřce, která sebou přinesla přívalový déšť.

 „Byli jsme opět vytopeni. V domě jsme měli daleko více vody než v neděli předminulý týden (psali jsme),“ posteskla si místní obyvatelka Jaroslava Faiglová.

Na sociální síť vyvěsila i několik snímků z nešťastné události. „Kanalizace nestíhala pojmout vodu. Jsme zoufalí. Co mě udivuje, že ačkoliv jsme volali na zákaznický/havarijní mobil společnosti Severočeských vodovodů a kanalizací (SČVK), nikdo nepřijel, ačkoliv nám to operátorka přislíbila. To samé nám říkal i velitel profesionálních ústeckých hasičů, a že to dá do zápisu,“ nevěřícně kroutila hlavou Jaroslava Faiglová.

Zásah jednotky profesionálních hasičů potvrdil mluvčí Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje Lukáš Marvan. „Hasiči čerpali vodu na Střekovském nábřeží, kde byly ucpané kanály," dodal mluvčí.

Iveta Kardianová, mluvčí společnosti SČVK uvedla, že  čerpací  stanice odpadních vod i kanalizace byly zcela funkční bez  jakékoliv závady. „Plně fungovaly během celého období. Příčinou zatápění lokality Střekov při přívalovém dešti je nedostatečná kapacita odvodu dešťových vod z uvedené lokality. Problémy trvají od doby provedení protipovodňových opatření na  Střekově, kdy byl snížen počet výustí dešťových vod a přes naše návrhy a požadavek vybudovat čerpací stanici  pro dešťové vody nebylo toto provedeno, nenalezl se investor. Dešťové vpustí, jsou ve správě a majetku majitele komunikaci a veřejných prostranství tzn. města. Nemáme o nich informace. Co se týče námi provozovaného zařízení, od minulého zatopení jsme prověřili stav kanalizace a čerpací stanice, vše je čisté a funkční. Komunikaci operátorky kontaktního centra prověřím," doplnila pro E - Ústí.cz Iveta Kardianová.

Jaroslava Faiglová se rozhodla napsat i dopis starostce Střekova Evě Outlé a vedení města Ústí nad Labem. Dopis zaslaný do médií najdete na konci článku.

„Se situací jsem srozuměna. Informovala jsem se o případu na našem odboru majetku, hovořila jsem se zasahujícími strážníky městské policie a skutečně tento zoufalý stav nelze ponechat bez nápravy. Je nezbytně nutné najít řešení, aby se naši občané nemuseli s obdobným problémem opět potýkat.  Ihned vyzvu společnost Severočeské vodovody a kanalizace, abychom našli společně problém a vyřešili ho," uvedla k dopisu primátorka města Ústí nad Labem Věra Nechybová.

Na webové stránce youtube.com zveřejnili místní lidé několik videí ze zatopení části střekovského nábřeží. (Zhlédnout je můžete zde).

Vážená paní starostko,

netrvalo tak dlouho a  dnes krátce po půlnoci byl náš dům opět zaplaven splaškovou vodou z kanalizace, která kvůli prudkému lijáku přívaly vody nezvládala. Obracím se tedy za náš dům Střekovské nábřeží 1052/33, aby byla učiněna taková  opatření,  aby se tato situace neopakovala. Na celé situaci mě nejvíc zaráží fakt, že problém se zaplavením kanalizací jsem nahlásila na dispečink SčVK jak já telefonicky, tak ale i policie ČR Střekov a i hasičský záchranný sbor města Ústí nad Labem a stejně se nikdo z jejich zástupců po celou dobu likvidace této nemilé události sem nedostavil. Velitel hasičů mi sdělil, že tento fakt napíše do hlášení. Je to tedy opět tvrzení proti tvrzení, zda vše fungovalo tak, jak mělo? Po poslední události, pan Bauer, velitel dobrovolných hasičů Střekov,  se už odmítá jakkoliv k tomuto problému vyjadřovat, což mě velice mrzí, protože si myslím, že měl na 100% pravdu, že svůj nemalý podíl na našem problému měl SčVK. Bohužel p. Bauer zřejmě dostal tzv. přes prsty a proto je již zcela zdrženlivý k jakémukoliv vyjádření.

Od cca 01:30 hod. po odčerpání vody z našeho úseku jsme až do 03:30 prováděli nezbytně nutné úklidové a očistné práce, ale bohužel není v našich silách vše s naší neprofesionální technikou uklidit. Teď jsem hovořila s AVE, aby dnes brzy ráno, než začnou vedra, přijelo kropící auto uklidit alespoň vozovku, ale chodníky jsou v tuším kompetenci ÚMO Střekov a i když jsme se je snažili uklidit,  je zapotřebí je za pořádného světla douklidit. Bohužel na nich zůstal slabý nános bahna a to se bude muset spláchnout proudem vody .. hadicí.  

Jsou 4:45 hod. a já se chystám teprve ulehnout do postele. Ani nevíte, co bych za to dala, abych už měla konečně klidné spaní a nemusela se obávat sebemenšího deště. Pochopitelně, že na tom nejsem takto jen já, ale všichni moji sousedé z domu. Někteří nejdou teď už ani spát, protože jdou na šestou hodinu do práce a mohli by zaspat. To jen na dokreslení vážnosti situace, že když přijde taková pohroma, nemůžeme si jít lehnout, ale musíme alespoň dům očistit od toho největšího nepořádku, protože není nikdo, kdo by nám v této nelehké situaci v noci mohl pomoci, ať už je to vystříkání prostorů proudovými hadicemi (kterými nedisponujeme) a nebo očištění ploch před naším domem od bláta (po odpadnutí vody) . My jsme situaci nezavinili a stejně si to tzv. vyžíráme až do morku kostí.

Tento email posílám v kopii i paní primátorce Ing. Věře Nechybové a i 1. náměstkovi paní primátorky p. MUDr. Madárovi, aby byli v obraze, jaký problém nás tady stále trápí a aby nám případně pomohli v jeho řešení. Pochopitelně, že se ráda zúčastním jakéhokoliv jednání, které povede ke zdárnému vyřešení našeho problému a nemilé situace.

S pozdravem Jaroslava Faiglová, předseda Sdružení Střekovské nábřeží 1052/33

 

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru