Ústečané vzpomněli na umělce Miroslava Houru
Umělec Miroslav Houra. Zdroj foto: Archiv Martiny Beránkové
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem – Ve čtvrtek 3. srpna by oslavil narozeniny Miroslav Houra, pedagog, umělec, autor řady metodik a knih o výtvarných technikách. Řada Ústečanů si připomenula v den nedožitých 84 narozenin Miroslava Houry, umělce, jehož tvorba je spjata se severem Čech.

Miroslav Houra se narodil 3. srpna 1933 ve středočeských Krhanicích. V letech 1948 - 1952 studoval na Vyšší škole uměleckého průmyslu v Praze, v roce 1955 absolvoval Pedagogickou fakultu University Karlovy v Praze. Jeho pedagogy byli K. Müller, C. Bouda, K. Lidický, M. Salcman. Na sever Čech pak přišel jako učitel na umístěnku. Učil nejprve na základce ve Světci u Bíliny, později se usadil v Ústí nad Labem, kde na Pedagogické fakultě předával své umění a znalosti budoucím kantorům výtvarné výchovy. Základem jeho umělecké tvorby byla grafika, zejména dřevořez a linoryt, ale oceňujeme i malbu, kresbu, monumentální realizace pro architekturu (mozaiky, dřevořezby, mříže, vitráže, tkané i netkané tapisérie), ilustraci a publicistiku. Nejznámějším dílem Miroslava Houry, dílem, které zná každý Ústečák, i když třeba nic neví o jeho autorovi, je mozaika, kterou vytvořil v roce 1985 pro budovu někdejšího krajského národního výboru v centru Ústí nad Labem (nynější magistrát). Mozaika je největší v Evropě, měří zhruba 400 metrů čtverečních. Pokud jdete ke kostelu Svatého Vojtěcha v centru Ústí, všimněte si vyřezávaných dveří! Byly vytvořeny podle jeho návrhu a stejně tak mříž. Miroslav Houra vystavoval na skoro 140 výstavách ve světě, jeho realizace jsou ve spoustě zemí. Byl oceněn řadou vyznamenání, cen a titulů doma i v zahraničí. My, svou vzpomínkou, můžeme ocenit Miroslava Houru - umělce, učitele, vzor, kamaráda, člověka.

Napsala: Martina Beránková

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru