Ústí nad Labem – Na štědrovečerní tabuli patří neodmyslitelně obalovaný kapr. Řada prodejců tak začala s blížícím se Štědrým dnem s prodejem šupináčů. Jedním z prodejních míst jsou sádky v Chabařovicích nebo u stánku u obchodního centra Fórum.

Ilustrační foto: Jan Vraný
„Cena kapra je 79 korun za kilo bez rozdílu velikosti, včetně výběrové kategorie. Usmrcení ryby je zdarma! Kuchání kapra, pouze v Chabařovicích, za pouhých 20 korun," uvádí na svém webu severočeští rybáři.

Ústecký kuchař Radek Vajnar pro E – Ústí poradil Ústečanům, jak kapra správně vykuchat. „Po zabití necháme kapra ležet zhruba dvě minuty, aby se vykrvil, a pak ho očistíme. Vykuchání by mělo následovat vždy bezprostředně po usmrcení ryby. Pokud necháte kapra nevykuchaného, maso se začne od vnitřností kazit," varuje Radek Vajnar.

K samotnému kuchání budou domácí kuchaři potřebovat krátký nůž a prsty jedné ruky. „Krátkým ostrým nožem opatrně rozřízneme kapra směrem od řitního otvoru k hlavě, přičemž řez vedeme mělce, zhruba jeden až dva centimetry. Následně břišní dutinu rozevřeme a vložíme dovnitř celou ruku a prsty uvolníme blány, které drží vnitřnosti, postupuje odzadu směrem k hlavě. Celé vnitřnosti tak zůstanou viset na jícnu u hlavy, který odtrhneme a vnitřnosti vyndáme. Nikdy zde nemanipulujeme nožem, abychom neprořízli žlučník! A potom šup s kaprem do chladu s maxilnální teplotou 4 stupně Celsia. Vyjmutí vnitřností nám trvá nanejvýš dvě minuty," doplnil ústecký kuchař Radek Vajnar.

Následné porcování vykuchaného kapra mohou domácí kuchařky odložit na pozdější dobu.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru