Ústí nad Labem - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uzavřela tento týden ústeckou výrobnu rozvážených obědů, fungující přes internet (odkaz najdete zde) a také jabloneckou provozovnu veřejného stravování Cukrárna U Krtečka, z důvodů závažných porušení hygieny.
Při kontrole 27. ledna zjistila SZPI hygienicky nepřijatelnou situaci v provozovně podnikatele Vladimíra Piskáčka. "Kontrolovaná osoba vyráběla balená hotová jídla - obědové menu cca 50 kusů denně - v kuchyňském koutě neodděleném od soukromých obytných prostor v bytě 1+1 a to za všeobecně nepřijatelných provozních podmínek," uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.
V prostorách chyběla například lednice na uchování surovin a připravených jídel, dřez byl používán na mytí domácího nádobí. Vybavení i prostory pro přípravu jídel nebyly dostatečně uzpůsobeny pro udržení základních hygienických podmínek, nutných pro zaručení bezpečné výroby potravin.
Další uzavřenou provozovnou byla Cukrárna U Krtečka v Jablonci nad Nisou, kterou provozuje podnikatelka Jana Žloutková.
"Vzhledem k rekonstrukčním a stavebně nedokončeným pracím ve skladové a částečně i výrobní části provozovny docházelo k riziku kontaminace surovin pro výrobu a ploch určených pro výrobu pekařských a cukrářských výrobků a výrobků studené kuchyně. V užívaných prostorách byly nedokončené či nedostatečně zakryté narušené stěny i stropy. Částečně obnažené zdivo s elektroinstalací představovalo celkově nevhodné prostředí pro skladování a výrobu potravin. V daných podmínkách tak nebylo ani možné zajistit odpovídající čištění a sanitaci prostor," uvedl Pavel Kopřiva.
Z uvedených důvodů SZPI přistoupila k uložení opatření ve formě zákazu užívání prostor až do odstranění zjištěných nedostatků a zahájí s oběma provozovateli správní řízení o uložení pokuty.