Ústí nad Labem - Do Ústeckého kraje míří ve čtvrtek 4. června veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová, aby se v rámci akce „Zajímáte nás" setkala s občany. Je to příležitost dozvědět se víc o působnosti a pravomocech ochránkyně nebo přímo podat podnět k šetření (stížnost na úřady nebo na diskriminaci).

Návštěvou Ústeckého kraje chce ochránkyně povzbudit lidi, aby své problémy řešili včas a správně. Během setkání jim proto bude vysvětlovat jejich práva i to, jak jim může pomoci. Návštěvu kraje zahájí ochránkyně ráno v Domově pro osoby se zdravotním postižením Trmice. Seznámí se s fungováním zařízení, podmínkami, v nichž klienti pobývají a hovořit bude i s personálem.
V 11:00 h ochránkyně osobně otevře dočasný informační stánek na Krajském úřadě v Ústí nad Labem. Až do 15:30 h sem může kdokoli přijít a s právníky Kanceláře veřejného ochránce práv probrat svůj problém, na místě sepsat nebo přinést podnět ochránkyni (stížnost na úřady nebo na diskriminaci). Návštěvníci se na stánku dozvědí, jaká je působnost ochránkyně a její pravomoci, jak probíhá šetření, jak může ochránkyně v konkrétních případech pomoci.

Návštěvy v regionu využije ochránkyně i pro setkání se zástupci kraje a obcí. Hovořit s nimi bude o některých problémech, s nimiž se na ni lidé obracejí, a seznámí se také s potížemi, s nimiž se potýkají úřady. Na dopoledne je připraven i speciální výukový program pro studenty a žáky Střední školy obchodu, řemesel, služeb a ZŠ Ústí nad Labem. V rámci hry s divadelními prvky a následné diskuze se studenti seznámí se svými právy, budou řešit situace, do kterých se mohou dostávat, budou diskutovat o toleranci, odlišnostech, občanské odpovědnosti apod. Dozví se také, s čím jim může ochránkyně pomoci a jak se na ni obracet.

Návštěvu Ústeckého kraje zakončí beseda s občany od 17:00 h v Severočeské vědecké knihovně v Ústí nad Labem. Hlavní téma besedy uvede hraná scénka, jejíž hrdinové se potýkají s obtěžováním nadměrným hlukem. Diváci mohou do děje zasahovat svými zkušenostmi a radami, jak mohou aktéři děje postupovat. V následné diskuzi s veřejnou ochránkyní práv a jejími právníky se pak dozví, jak se dají problémy s nadměrným hlukem řešit, jaké jsou právní předpisy, jak může pomoci veřejná ochránkyně práv. V rámci večera se diváci dozví, jakými problémy se ochránkyně zabývá, s čím se na ni lidé obracejí apod. Vstup na večerní setkání je volný.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru