Ústí likviduje škody po silném větru
Odklízení následků po silném větru ve Svádově. Foto: Petr Sochůrek
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - Silný vítr nadělal o víkendu v krajské metropoli velké škody. Statutární město Ústí nad Labem tak nadále pokračuje v jejich likvidaci.

Mluvčí ústeckého magistrátu Romana Macová uvedla, že hasiči a strážníci zasahovali prakticky po zjištění škod okamžitě. „V neděli strážníci vyjížděli k téměř třiceti případům vyvrácených nebo polámaných stromů, které ohrožovaly své okolí. Rozřezávali spadlé stromy na vozovku v Sebuzínské ulici, likvidovali prasklý smrt v Městských sadech, zasahovali u stromů, které spadly v areálu mateřských školek Rabasova, Vojanova a Karla IV. Stromy rozřezávali také v parku na Severní Terase, Malátově ulici, v ulici Pod Hradem a ve Výstupní ulici a řadě dalších míst,“ dodala mluvčí.

„Děkuji všem strážníkům, hasičům a pracovníkům ostatních institucí, kteří se na likvidaci následků vichřice podíleli a zabránili dalším škodám. Na většině míst se jim rychle podařilo obnovit normální provoz,“ ocenila primátorka Věra Nechybová.

Škody v ústecké Zoologické zahradě

Jak uvedla Nikola Roštejnská z ústecké zoo, vyvrácena byla například velká desetimetrová vyvrácena cedule u bazénu s tuleni, která je věnována informacím o tuleních včetně interaktivních prvků, kostry tuleně a digitálních stopek. „O několik desítek metrů dál, okolo budoucí expozice pro tučňáky, byly povaleny velké hliníkové stojany, na kterých byly nataženy bannery s informacemi o přestavbě expozice, reklamní plochou a fotostěnou. Další škody jsme objevovali průběžně v areálu zoo, jednalo se o spadlé větve ze stromů či další cedule a jmenovky, které povalil a strhal vítr,“ řekla Nikola Roštejnská.

Největší škody, které se týkaly expozic pro zvířata, vznikly v horní části zoo. „Zaznamenali jsme odfouklé šablony na střeše stáje pro žirafy a nadzvednutou a prasklou střechu u stavby pro gepardy poblíž horního vchodu,“ doplnil vedoucí úseku údržby Libor Ipser. „Na komory pro dravce spadl strom, další se rozštípl u výběhu lemurů, větve popadaly v celém areálu zoo, ale žádná naštěstí nezasáhla ploty či stavby. Žádným zvířatům se u nás nic nestalo, pouze některé druhy jako např. žirafy musely zůstat ve stájích, byly neklidné. V Centru pro zvířata v nouzi, které spadá pod naši zoo, ale je situováno v městské čtvrti Severní Terasa, spadly na plot dvě velké větve,“ dodal Libor Ipser.

Řádění větru na ústeckých hřbitovech

Následky silného větru museli odklízet i pracovníci Městských služeb města Ústí nad Labem. „Zaznamenali jsme po padané větve na hřbitovech v naší správě, které jsme odklidili. Ve svádovském hřbitově spadl i strom, naštěstí nedošlo k poškození hrobů,“ uvedla Martina Žirovnická, která je pověřena vedením ústeckých Městských služeb.

Statutární město Ústí nad Labem i nadále pokračuje v detailním mapování škod, zadává jejich likvidaci a úklid nepořádku způsobeným větrem. Podle předběžných informací je poškozena střecha ústeckého muzea, u Základní školy Vinařská vítr povalil vjezdovou bránu, v Základní škole a Základní umělecké škole Husova je poškozena střecha. Rozbitá okna hlásí pracovníci Základní školy Pod Vodojemem a Fakultní základní školy České mládeže, okna a střecha jsou poškozené u Základní školy Školní náměstí. Vyvrácené stromy poničily ploty v Mateřské škole Dobětice a Pohádka, U Mateřské školy Škroupová utrhl vichr stříšku nad vchodem. Škody jsou také v domovech seniorů. Na Bukově vítr strhl plechy ze střechy a tašky z přilehlého objektu, ve Velkém Březně byla povalena část plotu a v Domově pro seniory Orlická vítr odfoukl venkovní altán. Vítr poškodil i střechu krásnobřezenského centra Corso a strhl strom na Větruši.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru