Krásné Březno - V ústecké zoo v sobotu 6. června 2015 přišlo na svět mládě zebry Hartmannové s pořadovým číslem 100!! Matkou malé klisničky je osmnáctiletá Unita, která se narodila v roce 1997 v ústecké zoo, otcem je osmiletý hřebec Hodari narozený v německé Zoo Mnichov. Do Ústí nad Labem dorazil před dvěma roky a je momentálně jedním ze dvou plemenných hřebců.

Sté mládě zebry Hartmannové. Foto: Věra Vrabcová

„Unita je klidná a spolehlivá matka, která již odchovala čtyři hříbata. Porod proběhl v noci z pátku na sobotu, ráno po příchodu do stáje již bylo mládě na světě", popisuje chovatel Zdeněk Doseděl. „Matka s mládětem nejprve zůstává kvůli klidovému režimu a odpočinku ve stáji, ven chodí až po několika dnech. Pokud počasí dovolí, půjdou oba poprvé na menší dvorky za pavilonem po víkendu, do venkovního výběhu, kde je budou moci sledovat i návštěvníci, o něco později", upřesňuje chovatel.

Počátek chovu těchto afrických kopytníků se datuje k roku 1975, kdy zoo zakoupila stádečko 12 kusů ze zoo Dvůr Králové. Jednalo se o jedince dovezené Josefem Vágnerem přímo z Afriky. Tato zvířata se stala základem dnešního chovu, historicky první mládě se narodilo v roce 1977 a byl jím hřebeček, který dostal jméno Markýz.

Ústecká zoo momentálně chová největší stádo těchto vzácných kopytníků v rámci prestižní organizace EAZA (Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií). Čítá celkem dvanáct dospělých zvířat, z toho tři hřebce a devět klisen, a narozené mládě. V očekávání jsou ještě dvě další klisny, takže pokud vše dobře dopadne, měla by být v letošním roce stovka překonána.

Zebra Hartmannové byla pojmenována po manželce Dr. George Hartmanna, německého geografa a badatele. Je pro ni charakteristický úzký pás příčných pruhů nad kořenem ocasu a výrazný kožní lalok na krku, nemá pruhované břicho. Je to nejjižněji se vyskytující druh zebry, žije pouze v Namibii a ostrůvkovitě v Jihoafrické republice. V Mezinárodní červené knize ohrožených druhů je zapsán v kategorii „vulnerable" (= zranitelný), v přírodě nejvíce trpí ztrátou přirozeného prostředí, zejména kvůli chovu hospodářských zvířat (oplocení vodních zdrojů apod.).

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru