Ilustrační foto
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - S příchodem zimy se zvyšuje zájem spotřebitelů o nákup palivového dřeva. Česká obchodní inspekce Ústeckého a Libereckého kraje uskutečnila u jednoho takového prodejce kontrolu a zjistila, že obchodník nedodržel deklarované množství prodávaného palivového dřeva, což ve finančním vyjádření činilo rozdíl 550 Kč.

Česká obchodní inspekce Ústeckého a Libereckého kraje uskutečnila na konci měsíce října kontrolu dodržování zákona o ochraně spotřebitele a povinností hospodářských subjektů, které nabízejí a prodávají dřevo a dřevařské výrobky. Inspektoři v rolích spotřebitelů si u prodejce objednali palivové dřevo. Provedením kontrolního přeměření zjistili, že množství objednaného dřeva 6 m3 bylo ve skutečnosti dodáno pouze 5,5 m3.

Podnikatel tak nedodržel deklarované množství dřeva, a to o 0,5 m3 v neprospěch spotřebitele, což ve finančním vyjádření při ceně 1100 Kč/m3 činí rozdíl 550 Kč. Podnikatel v den kontroly informoval spotřebitele, že má narovnáno 6m3 a dřevo bude stát 6 600 Kč. Po dodání dřeva bylo řidičem požadováno a na dokladu o zakoupení napsána částka 7 590 Kč, tj. o 990 Kč více, než cena sdělená po telefonu v okamžiku uzavírání objednávky. Částka uvedená do telefonu při uzavírání objednávky byla bez DPH, ale tuto informaci podnikatel nesdělil. Cena tedy nebyla konečná a nebyla platná v okamžiku nabídky.

Inspektoři ČOI klasifikovali uvedené nedostatky jako porušení zákona o ochraně spotřebitele a kontrolované osobě uložili pokutu na místě ve výši 5 000 Kč.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru