Ústí nad Labem – Na štědrovečerní tabuli neodmyslitelně patří kapr. Na Ústecku o posledním adventním víkendu začal jejich prodej. Živého kapra si mohou koupit Ústečané u většiny marketů.
Prodej kaprů u trmického hypermarketu. Foto: Petr Sochůrek
Jedním z nich je supermarket na Střekově v Železničářské ulici. Zde zaplatí zákazník za kilo živého kapra 69 Kč. Jelikož do Štědrého dne zbývají čtyři dny, na nápor zákazníků prodejci teprve čekají. Stejná situace byla v neděli i u trmického hypermarketu. Zde zaplatí zákazník za kilo kapra 89 Kč. Ačkoliv prodej začal již tento víkend, nápor nakupujících prodejci čekají až těsně před Štědrým dnem.
Historie kapra na štědrovečerní tabuly
Ke staročeským tradičním vánočním pokrmům patřily takové pochoutky jako je černý kuba, z polévek hrachová či houbová, na stole nechybělo cukroví či sušené ovoce. Kapr se na vánočním stole začal objevovat až na začátku 19. století a to spíše v rybníkářských oblastech a nebo v zámožnějších rodinách. Vánoční kapr se původně upravoval na černo, pokrm se připravoval až tři dny předem, kdy se kapří maso vařilo s nejrůznějšími ingrediencemi jako ořechy, perník či švestky.
Minulost smaženého vánočního kapra
Dnešní tolik oblíbený smažený kapr s bramborovým salátem se v české kuchyni objevil až později, poprvé ho připravila M.D. Rettigová a první recept na jeho přípravu se objevil v kuchařce až v roce 1924. Obliba smaženého vánočního kapra velmi rychle rostla a od druhé poloviny 20. století se stal tradičním štědrovečerním pokrmem ve většině českých domácností.
Kapří šupiny přinášejí štěstí
S kaprem je spojený i další vánoční zvyk, a to sice schovávání šupin pod talíř na štědrovečerním stole. Takto schované šupiny prý přinášejí štěstí a zajistí dostatek peněz v příštím roce. Někteří lidé ze stejného důvodu nosí šupiny z vánočního kapra i ve své peněžence.
Pouštění kapra do rybníka
V některých rodinách se můžeme setkat i s novodobým zvykem pouštění kapra na svobodu. Lidé v dobré vůli, aby ušetřili kapra před smrtí, se s ním vydají k řece či k rybníku, kde ho vypustí na svobodu. Bohužel kapři, kteří byli na podzim vyloveni z rybníka a později sádkováni, mají malou šanci na přežití. Během sádkování ztratily mnoho energie a nejsou připraveni na přezimování. Tudíž pokud si koupíte kapra, kterého necháte přes Vánoce ve vaně a pak následně ho vypustíte na svobodu, připravíte pro něj jen strádání.
Zdroj: ceskykapr.cz