Ústí nad Labem, Ústecký kraj - Celkem devětadvacet výrobků z Ústeckého kraje ocenila odborná komise. O značky Regionální potravina Ústeckého kraje a Nejlepší potravinářský výrobek Ústeckého kraje – Kraje Přemysla Oráče se letos ucházel rekordní počet výrobců. Celkem se přihlásilo 190 výrobců s 501 produkty.
O loga se soutěžilo hned ve čtrnácti kategoriích, nejsilnější zastoupení mělo 66 výrobků z kategorie Masné výrobky tepelně opracované, včetně uzených mas. Předání cen se uskuteční v září na Zahradě Čech v Litoměřicích.
„Jsem velmi rád, že se každý rok zase najde o něco více výrobců, kteří si na svých produktech dávají opravdu záležet. Děkuji, že stále držíte tradiční a kvalitní výrobu v našem kraji," uvedl hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček. Malí a střední výrobci kladou především důraz na kvalitu použitých regionálních surovin, vyšší míru přidané hodnoty, ale zároveň také na správné označování svých výrobků ve vztahu k ústeckému regionu. Letos se dokonce přihlásilo hned 13 nových výrobců.
Soutěž Ústeckého kraje o značku Nejlepší potravinářský výrobek Ústeckého kraje – Kraje Přemysla Oráče je projektem na podporu právě malých a středních producentů potravin v Ústeckém kraji. Koná se pod záštitou hejtmana Ústeckého kraje a pořádá jí Okresní agrární komora Most. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku po dobu výroby svého výrobku. V současné době nosí tuto značku v Ústeckém kraji 167 producentů. „Tak jako každý rok mě příjemně překvapila vysoká kvalita naprosté většiny regionálních výrobků. Jde o historicky nejvyšší počet přihlášených výrobců a jejich produktů, což svědčí o tom, že i v našem Ústeckém kraji jsou lidé, kteří dokáží svou vynikající prací potěšit ostatní. Zvlášť chci poděkovat za práci všech, kteří se na organizaci podíleli," uvedl při hodnocení náměstek hejtmana Stanislav Rybák. Protože úroveň kvality soutěžících výrobků byla letos podle portoců nadprůměrná, komise navrhla hejtmanovi ještě dalších 6 mimořádných ocenění.
Soutěž Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době značku nosí 475 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
K udělení značky Regionální potravina Ústeckého kraje 2016 navrhla hodnotitelská komise 9 výrobků z následujících kategorií:
Kategorie: | Výrobek a výrobce: | |
1. | Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas |
PEČENÉ KOLENO BEZ KOSTI ASTUR-KA, s.r.o. |
2. | Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy |
TRADIČNÍ JÁTROVÁ PAŠTIKA Čongrády s.r.o. |
3. | Sýry včetně tvarohu |
GOUDA KOZÍ SÝR POLABSKÉ MLÉKÁRNY a.s. |
4. | Mléčné výrobky ostatní |
PASTEROVANÉ KOZÍ MLÉKO Ondřej Malina |
5. | Pekařské výrobky včetně těstovin |
MAKOVEC BEZ MOUKY Jaroslava Michalcová |
6. | Cukrářské výrobky včetně cukrovinek |
VĚTRNÍK MONOPOL Gabriela Schönbauerová - Pivovar Monopol |
7. | Alkoholické a nealkoholické nápoje |
JABLEČNO-RAKYTNÍKOVÁ ŠŤÁVA S DUŽINOU LoPe Fruit s.r.o. |
8. | Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
JABLKA SUŠENÁ - KOSTKY SEVEROFRUKT, akciová společnost |
9. | Ostatní |
KVĚTOVÝ MED - LIPOVÝ Ing. Radek Geletič |
K udělení značky Nejlepší potravinářský výrobek Ústeckého kraje – Kraje Přemysla Oráče navrhla hodnotitelská komise tyto výrobky z následujících kategorií:
|
Kategorie: |
Oceněný výrobek a výrobce: |
1. |
Masné výrobky tepelně opracované (salámy, šunky, apod.) |
Krušnohorský salám Uzenářství Ježek s.r.o., Most |
2. |
Masné výrobky tepelně opracované (párky, špekáčky, apod.) |
Šebestiánské šrůtky Hajšo HAJŠO, s.r.o., Hora Sv. Šebestiána |
3. |
Masné výrobky trvanlivé (fermentované) |
Pršuto Klášterní Rodinná firma s.r.o., Litoměřice |
4. |
Sýry včetně tvarohu |
Držovický Okáč Jakub Laušman, Držovice |
Mimořádné ocenění: |
Bio tvrdý ovčí sýr I.H.FARM s.r.o., Louny |
|
5. |
Mléčné výrobky ostatní |
Farmářské žervé I.H.FARM s.r.o., Louny |
6. |
Pekařské výrobky (chléb, slané pečivo) |
Onďasův podmáslák Jiří Ondečko, Děčín |
Mimořádné ocenění: |
Varnsdorfský pecen Cukrárna sluníčko s.r.o., Varnsdorf |
|
7. |
Pekařské výrobky (sladké pečivo) |
Špaldový řez Pekařství Oertelt s.r.o., Most |
Mimořádná ocenění: |
Sezamky a Selské placičky s mandlemi Eva Parásková, Kytlice Kolekce perníčků Jitka Horčičková, Dubí |
|
8. |
Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek |
Mrkvový dort s bezlepkovou moukou Jaroslava Michalcová, Roudnice nad Labem |
Mimořádná ocenění: |
Modelovaný dort-Karel IV. Janka Kovandová, Libouchec |
|
9. |
Alkoholické nápoje, včetně vína |
Kocour tmavý ležák Pivovar Kocour Varnsdorf s.r.o., Varnsdorf |
10. |
Nealkoholické nápoje |
Kolekce ovocných moštů LoPe LoPe Fruit s.r.o., Šepetely |
11. |
Ovoce a zelenina v čerstvém stavu |
Jablko-Golden Delicious Zemědělské družstvo Klapý, Klapý |
Mimořádné ocenění: |
Kolekce cibule Michal Ryšavý, Račetice |
|
12. |
Ovoce a zelenina ve zpracované formě |
Bio Jablka sušená SEVEROFRUKT, akciová společnost, Terezín |
13. |
Lahůdkářské výrobky a balená hotová jídla |
Šunkové závitky v aspiku Lahůdky JITŘENKA, spol. s r.o., Teplice |
14. |
Ostatní |
Podřipská majonéza Procházka, a.s. , Roudnice nad Labem |