Ústecký kraj - Přinášíme skvělou zprávu pro všechny milovníky jahod. Sezona tradičního českého ovoce temně červené barvy a tvaru připomínajícího srdce odstartovala! Zatím pozvolna, jen na třech plantážích z pěti, které provozuje firma Farm Fruit Czech, ale již brzy pro vás budou otevřeny i zbylé plantáže. Toto zdravé a hlavně chutné ovoce, plné vitamínů a minerálních látek, tak můžete i letos trhat na místech, na která jste zvyklí.
„I v letošním roce najdou naši zákazníci plantáže ve stejných lokalitách, tak jak byli zvyklí z předchozích let. Samosběry jsme otevřeli již v sobotu, ale prozatím jen pozvolna. Otevřená je tedy plantáž u Hudcova na Teplicku, plantáž v Cítolibech na Lounsku a na Mostecku je to plantáž u Nemilkova. Jahody na plantážích v Droužkovicích u Chomutova a v Žiželicích u Žatce potřebují ještě pár dní dozrávat. Naše jahodové plantáže jsou zákazníkům k dispozici každý den, v čase od 8 do 19 hodin a to včetně sobot, nedělí i případných svátků," uvedla Lenka Krejčová, pracovnice Farm Fruit Czech.
Jahody si můžete na místě zakoupit již natrhané nebo si je na poli sami natrhat. Stačí si přinést vlastní košík nebo nádobu, kterou Vám zde předem zváží a její váhu při placení samozřejmě odečtou. Pokud přijedete bez nádoby, můžete si ji v pokladně zakoupit. A pak můžete začít trhat. Pokud si nebudete vědět rady, na které místo vyrazit, prodavači vám ochotně poradí, kde je jahod nejvíce. Nasbírání přibližně pětikilového košíku vám bude trvat maximálně půl hodiny. Velkou výhodou je, že na plantážích jsou jahody čisté, jsou totiž pěstovány na slámové podestýlce, takže se nemusíte obávat nějakého většího znečištění ani při vydatných deštích.
Jahody, které nebudete hned konzumovat, uložte co nejrychleji na chladné místo. Čím rychleji je uložíte, tím lépe. Při teplotě 1 °C totiž vydrží jahody tři dny, při 5 °C dny dva a při 10 °C pouze jeden den.