Studenti v Ústí podpořili protesty v České republice proti zvolení Zdeňka Ondráčka do čela komise pro kontrolu činnosti GIBS
Zdroj: Facebook
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem – Několik studentů se v pondělí krátce před sedmou hodinou večerní sešlo u budovy ústeckého magistrátu, aby podpořili protestní akce, které proběhly ve větších městech České republiky, proti zvolení Zdeňka Ondráčka do čela komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Mladým lidem se nelíbí, že do funkce byl zvolen člověk, který v lednu 1989 zasahoval proti demonstrantům na Václavském náměstí v Praze.

„Nechcete jít někdo také demonstrovat? Přijde mi trochu líto, že by se k tomu univerzitní město nijak nevyjádřilo. Symbol je prý: Svinutý papír do ruličky. Lidické náměstí, Ú. L. 18:40 / Neoficiální akce!“ píše se ve výzvě k akci sdílené na sociální síti Facebook.

„V 18.40 sraz na Lidickém náměstí ze strany od magistrátu. Pojďte taky. Je to důležité a v Ústí obzvlášť...,“ šířila se informace prostřednictvím sociální sítě.

Účastníci protestní akce se od ústeckého magistrátu přesunuli na Mírové náměstí do blízkosti sloupu s plastikou svatého Antonína Paduánského, portugalského františkánského mnicha, teologa a kazatele. „Během akce nedošlo k narušení veřejného pořádku, policisté nemuseli řešit žádný incident,“ uvedla k ústeckému shromáždění mladých lidí mluvčí krajské policie Alena Bartošová.

Lednová demonstrace v roce 1989

V roce 1989 se 15. ledna i přes úřední zákaz sešly na Václavském náměstí tisíce lidí k uctění upáleného studenta Jana Palacha. Představitelé disidentského hnutí se pokusili položit květiny k pomníku svatého Václava. Tehdejší Veřejná bezpečnost a Lidové milice shromáždění s použitím obušků, slzného plynu a vodních děl rozehnaly. Shromáždění a protesty pokračovaly i v dalších dnech. Byli zatýkáni a legitimováni i náhodní chodci a cizinci, což vyvolalo kritiku v zahraničí. Celkem bylo při takzvaném Palachově týdnu zadrženo přes tisíc lidí, řada osob byla zraněna. Shodou okolností ve stejné době probíhalo ve Vídni zasedání Konference o evropské bezpečnosti a spolupráci. Československá delegace byla obviněna z porušování helsinské dohody o lidských právech.

Zdroj: elektronické encyklopedie

https://www.youtube.com/watch?v=W21maRT1sm0

Tehdejší vyjádření Zdeňka Ondráčka k demonstraci 15. ledna 1989 kolující po sociální síti. Zdroj: YouTube

https://www.youtube.com/watch?v=WHCsGRgyoV4

Reportáž tehdejší Československé televize k protestním akcím v lednu roku 1989 u příležitosti úmrtí Jana Palacha. Zdroj: YouTube

Čtenáři, posílejte nám náměty na zprávy z Ústecka. My vámi zaslaný podnět prověříme a o výsledku vás budeme informovat. Využijte zpráv naší facebookové stránky nebo pište na náš redakční e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Děkujeme, že nám pomáháte vytvářet zpravodajství z Ústí nad Labem a jeho okolí.

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru