Horolezkyně spadla z patnácti metrů a těžce se zranila. Byla asi špatně jištěná
Snímek ze zásahu u Ostrova. Foto: Horská služba
Ústí nad Labem

Krušné hory – Sedmačtyřicetiletá horolezkyně spadla v úterý odpoledne při slaňování v Tiských stěnách u obce Ostrov z výšky asi patnácti metrů a velmi těžce se poranila.

Nehodu krátce před druhou hodinou nahlásili její kolegové s tím, že zřejmě došlo k chybě při jištění. „Jakmile jsme dorazili na místo, zjistili jsme, že lezkyně utrpěla pravděpodobně zlomeninu v oblasti pánve. Kromě toho měla na hlavě velkou tržnou ránu. Ihned jsme zahájili základní ošetření a zafixovali jí vzhledem k poranění do vakuové matrace,“ popsal okolnosti zranění Jan Mach, zasahující člen Horské služby Krušné hory ze stanice v Tisé.

Záchranáři poté začali s ohledem na nepřístupné místo nehody řešit transport zraněné ženy. „Dispečink linky 155 Ústeckého kraje k nám poslal vrtulník Letecké záchranné služby z Liberce, protože jejich byl v jiné akci. Po příletu se spustil letecký záchranář HS z Jizerských hor, který měl shodou okolností službu u LZS, a lékař LZS přímo na místo nehody,“ uvedl Jan Mach s tím, že členové Horské služby pak ženu připevnili do podvěsu, vrtulník s ní přeletěl k hotelu Ostrov a tam jí posádka naložila. Vzápětí byla lezkyně transportována do nemocnice v Ústí nad Labem.

„Upozorňuji nejen horolezce, ale i všechny turisty v oblasti, že po nedávných deštích jsou skály mokré a hrozí nehody vlivem sesmeknutí při lezení či uklouznutí na méně schůdných stezkách,“ varoval návštěvníky skalního města Miroslav Güttner, náčelník Horské služby Krušné hory. S přihlédnutím k okolnostem aktuální nehody také apeloval na horolezce, aby za všech okolností dali pozor na rutinu, a dbali na zásady bezpečnosti, zejména při jištění lezců.

(zem)

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru