Nová terária v ústecké zoo nabízí lepší pohled na hady
Nové terárium. Foto: Nikola Roštejnská
Ústí nad Labem

Krásné Březno - Ústecká zoo v úterý 3. července otevřela tři nová biotopová terária, která vznikla v dolním patře pavilonu exotária. Původních pět terárií se zástupci plazů a hmyzu se přeměnilo na dvě velká, která nyní budou obývat dva zástupci tzv. stromových hadů.

„Prvním druhem bude psohlavec orinocký. Jedná se o hada s noční aktivitou a obrovskou barevnou rozmanitostí. Svou kořist vyhledává především pomocí termoreceptoru, jímž vnímá infračervené záření, tedy tělesné teplo obratlovců. Druhým druhem bude krajta zelená, která s oblibou odpočívá na větvi s hlavou uloženou v prostřední smyčce těla,“ uvedla Nikola Roštejnská z útvaru kontaktu s veřejností ústecké zoo.

„Před vchodem do dolního patra pavilonu exotária vznikla třetí expozice, jejímž obyvatelem se stane zmije obecná. Tento druh je poměrně malý, měří většinou mezi 60 až 90 centimetrů, nikdy ne více než metr. Jedná se o jediného jedovatého hada, který se vyskytuje ve volné přírodě na území České republiky,“ doplnil chovatel František Šubík.

Stavební práce započaly v první třetině letošního roku. Terária vznikla za pomoci moderní technologie odlitků hornin, jejímž autorem je Jiří Gábriš, který s ústeckou zoo spolupracoval i při realizaci jiných projektů. „Vytvoření zmíněných terárií je první fází úpravy expozic pavilonu exotária. Výhledově bychom tímto způsobem rádi pokračovali k celkové přeměně,“ dodal závěrem ředitel ústecké zoo Roman Končel.

0407 mlade krajty zelene

MLÁDĚ KRAJTY ZELENÉ. FOTO: NIKOLA ROŠTEJNSKÁ

0407 psohlavec orinocky

PSOHLAVEC ORINOCKÝ. FOTO: NIKOLA ROŠTEJNSKÁ

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru