Veterináři museli slonici Kale odoperovat nohu
Chirurgický zákrok. 2x zdroj foto: Zoo Ústí nad Labem
Ústí nad Labem

Krásné Březno - Zoo Ústí nad Labem chová slony indické od roku 1985, kdy přišlo z Vietnamu cca 11-12 měsíců staré slůně pojmenované jménem Kala. V té době to byla veliká událost, první slon v bouřlivě se rozrůstající zoologické zahradě!

„Bohužel, mělo to i svá negativa. Kala přišla o svoji matku a veškerou péči tedy převzal člověk, ale samozřejmě pro správný vývoj z hlediska výživy, chování, psychiky apod. je role matky a ostatních členů stáda nezastupitelná,“ vysvětluje vrchní chovatel slonů Jan Javůrek. „Kala navíc přišla s poraněním levé přední nohy, byť zahojeným, ale znamenalo to, že končetina byla viditelně zaškrcená a nedocházelo k dostatečnému prokrvení. To vše přispělo k tomu, že zdravotní stav není ideální a Kala se v průběhu let potýká s různými zdravotními problémy.“

Tím nejakutnějším byl v posledních měsících absces, který vznikl právě na levé končetině v blízkosti prstu a nehtu. Rentgenová vyšetření prokázala pokračující rozpad prstních kůstek, takže bylo nutné řešit toto chronické onemocnění radikálně. „Předtím jsme se snažili o léčbu pomocí koupelí, speciálních injekcí, ořezem vyhřezlé tkáně v rámci pravidelné péče o končetiny, ale bohužel se nám nepodařilo problém odstranit, vždy se po několika měsících vrátil,“ popisuje chovatel slonů Petr Kiebel. Proto bylo po konzultaci s veterinářem zoo rozhodnuto o operaci, která proběhla ve středu 25. července dopoledne, z toho důvodu byl po celý den pavilon uzavřen a sloni nebyli ani ve výběhu.

„Cílem zákroku bylo zabránit postupujícímu rozpadu článků prstů, odstranit patologickou tkáň v chodidle a zabránit opakujícím se flegmonózním a silně bolestivým stavům,“ sděluje veterinární lékař zoo Václav Poživil. „Rizikovým faktorem nebyl až tak zákrok samotný, jako fakt, že  se z důvodů chronických problémů u Kaly musel provést na stojícím zvířeti. V případě ulehnutí by nebyla schopna stoupnout si vlastní silou. Z tohoto důvodu byla Kala preventivně zavěšena ve speciálním postroji, který nám ochotně zapůjčili kolegové ze Zoo Drážďany. Zákrok spočíval v obnažení dutiny abscesu o průměru pingpongového míčku v hloubce 4-8 cm z chodidlové strany a revize píštěle z boční strany chodidla. Bylo provedeno mechanické vyčištění a kyretáž dutiny abscesu, tlakové vypláchnutí jodovou pěnou a následná aplikace speciální kolagenové hmoty s antibiotiky do místa abscesu.  Zákrok samotný trval cca 55 minut. Anestezie proběhla bez problémů, po jejím odeznění byla Kala zbavena závěsu a pohybovala se bez jakýchkoli omezení,“ dodává.

2807 kala2

Operační výkon provedl tým veterinářů  Zoo Ústí nad Labem, zákroku se dále zúčastnil tým veterinárního lékaře Zoo Praha (anestezie) a veterinárního lékaře Zoo Liberec s RTG diagnostikou, všichni s dlouhodobými zkušenostmi v chovu slonů. Přítomni byli všichni tři chovatelé slonů s dalšími pracovníky zoo zajišťujícími technickou podporu.

Chovatel Pavel Kökert strávil noc v pavilonu slonů kvůli monitoringu stavu a chování Kaly. „Zpočátku se snažila ochrannou „botičku“ odstranit, ale pak si zvykla a zklidnila se. Ke spaní a odpočinku využila hromadu písku, kterou jsme jí do stáje připravili. Na operovanou končetinu našlapuje bez známek bolesti, ale ráno neměla příliš chuť k jídlu. Dostává probiotika, přípravky na posílení imunity, léky proti bolesti a jednorázová širokospektrální antibiotika. První kontrola a převaz proběhnou pravděpodobně v úterý 31. července,“ doplňuje.

Režim slonů se hned druhý den vrátil k běžnému harmonogramu jako před operací.  Zdravotní stav Kaly bude samozřejmě monitorován i nadále, úspěšnost zákroku bude zhodnocena po 3-6 měsících nejen následným rentgenovým vyšetřením.

{article Nová stínící plachta v letních slunných dnech zpříjemní podívanou na oblíbené vystoupení slonic}[div class="articleinarticle"]

[title]

[image-intro] [introtext limit="300" strip="1"][/div]{/article}

 

 

 

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru