Ústecká zoo se chlubí dalšími jarními přírůstky
Mládě lemura kata. Zdroj: Zoo Ústí nad Labem
Ústí nad Labem

Krásné Březno - Nejen návštěvníci, ale zejména chovatelé mají radost z každého mláděte, které se v zahradě narodí a podaří odchovat. V letošním roce je jich v ústecké zoo již celá řada, a další jsou na cestě.

„V horní části zoo se můžeme pochlubit čtyřmi mláďaty siků vietnamských, což je asijský druh jelenů, a tři mláďata antilop jeleních, které také pocházejí z Asie. U nich se narodil jeden sameček a dvě samičky, mláďata jsou zatím stejně zbarvena, ale v dospělosti se budou lišit na první pohled,“ vysvětlil inspektor zoo Ivan Dubec a dodal: „Samec má na zádech a bocích tmavě hnědou srst a pyšní se dlouhými spirálovitě zatočenými rohy, kdežto samice jsou světlé a bezrohé.“

Mluvčí zoo Věra Vrabcová doplnila, že pokud zůstane návštěvník v horní části zoo a půjde se podívat k expozici lemurů kata, spatří i zde dvě mláďata, dvojčata. „Narodila se samici Babetě a novému samci Edjimu, který v loňském roce přišel do naší zoo ze Zoo Ohrada. Přírůstky očekáváme i od ostatních samic ze skupiny, většinou se rodí jedno nebo dvě mláďata, takže se necháme překvapit, kolik jich letos celkem bude,“ řekla mluvčí.

„Lemuři kata patří mezi oblíbené druhy, u těch našich jsme zabodovali před několika lety, kdy jsme je začali chovat v průchozí expozici přístupné návštěvníkům. Na tuto možnost si však musí počkat do června, nicméně lemuři chodí do venkovního výběhu již nyní,“ doplnila Věra Vrabcová.

Chovatelka Klára Machoňová závěrem tiskové zprávy uvedla, že dalšími mláďaty překvapily surikaty. „Vloni jsme vytvořili novou chovnou skupinu, její základ tvoří samec ze Zoo Liberec a dvě samice z našeho odchovu. Vzhledem k nízkému věku samce jsme nepočítali s přírůstky tak brzy, ale na jedné ze samic jsme začátkem roku pozorovali rostoucí bříško. Před několika týdny došlo k porodu, ale počet mláďat zatím nevíme, musíme počkat, až začnou vylézat,“ dodala na závěr.

Pro návštěvníky je od začátku letní sezóny, 1. dubna, připraveno víkendové krmení surikat s komentářem chovatelů, takže možná při této příležitosti budou moci za několik dní až týdnů mláďata těchto oblíbených šelmiček pozorovat.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru