Ústí nad Labem – Upozornit netradičním způsobem na problém neplatících cestujících v prostředcích ústecké městské hromadné dopravy (MHD) se rozhodl Dopravní podnik města Ústí nad Labem. V rámci kampaně se veřejnost dozví nejčastější výmluvy neplatících cestujících, seznámí se s nelehkou prací přepravního kontrolora, a že jízda na „černo“ není žádné hrdinství.

„Inspirací při práci nám byla kampaň vídeňského dopravního podniku „101 Ausreden, die nichts nützen“ (101 výmluv, které jsou k ničemu), který postupně zveřejňoval absurdní výmluvy „černých pasažérů“. Při spojení s humornými ilustracemi se podařilo poukázat na jejich nesmyslnost. Prioritou přitom nebylo snížení počtu cestujících bez platného jízdního dokladu, ale upoutání pozornosti médií a platících cestujících, aby se o problému černých pasažérů více diskutovalo,“ uvedl Libor Turek, výkonný ředitel společnosti.

Kampaň bude mít dvě etapy. „V první etapě pomocí nevšedních ilustrací veřejnosti dopravní podnik představí přepravu v MHD jako službu, za kterou se musí platit, stejně jako za ostatní služby. Pro představu můžeme uvést jednu, kde bude zobrazen „černý pasažér“, který své jednání považuje za hrdinství a vzdor „systému“. Vedle něj pak bude uvedeno několik hesel, které upozorní, že člověk nepřemýšlí o placení za běžné služby, stejně tak by tedy neměl přemýšlet o platbě za přepravu v MHD. Navíc bude humorně poukázáno na absurdnost onoho hrdinství,“ doplnil mluvčí Dopravního podniku města Ústí nad Labem Luboš Heřman.

V druhé etapě budou veřejnosti prezentovány ty nejzajímavější výmluvy neplatících cestujících, kterými komentovali svoji jízdu bez platného jízdního dokladu. Dopředu je třeba upozornit, že tyto výmluvy jsou skutečné a pracovníci přepravní kontroly se s nimi běžně setkávají. „Cílem kampaně je představit přepravu v MHD jako službu, za kterou musí cestující zaplatit. Ukážeme také, jak může být komplikovaný „život“ revizora, který přichází do kontaktu s cestujícími bez jízdenky, kteří se ho snaží někdy rozesmát, někdy urazit, uprosit. Více o výmluvách „černých pasažérů“ se dozvíte v naší kampani, která začíná počátkem dubna,“ uvedl závěrem Luboš Heřman.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru